Кламер БГ - Новини: Радев скоростно започва консултациите. Още в четвъртък приема ГЕРБ и ПП-ДБ

Радев скоростно започва консултациите. Още в четвъртък приема ГЕРБ и ПП-ДБ

България

|
Ср, 19 Апр 2023г. 18:21ч.
Радев скоростно започва консултациите. Още в четвъртък приема ГЕРБ и ПП-ДБ

Сградата на президентството в София, сн, БГНЕС

Президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 20 април, четвъртък, от 15:00 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

От 17:00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Още след изборите Радев намекна, че този път не смята да бави процедурата по връчването на мандатите. Досега обаче той нямаше как да я започне, защото до днес парламентарните групи не бяха формално създадени, а по конституция в консултациите и връчването на мандатите участват именно те.

При 48-ото Народно събрание Радев разточи консултациите и те се проведоха за около месец, но в предишните парламенти това е ставало и за ден-два.

Сега предстои да разберем кога президентът ще викне и останалите четири политически сили от 49-ото Народно събрание.

След като всички консултации бъдат проведени, може да бъде връчен първият проучвателен мандат на ГЕРБ. В конституцията няма срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат едва след връчването му. Формацията ще има една седмица да го върне – изпълнен или не.

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ. За връщането му отново ще има срок от седмица.

С третия мандат ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация. Ако се стигне до това, Радев ще избира между "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. Предпочетената формация ще има пак седем дни, но за да излъчи кандидат за премиер. След това на практика няма срок за връщането на мандата. Ако и той бъде неуспешен - парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени поредни предсрочни избори.

mediapool.bg