Кламер БГ - Новини: Прокуратурата вече издирва Брендо с европейска заповед за арест

Прокуратурата вече издирва Брендо с европейска заповед за арест

България

|
Пон, 23 Юли 2018г. 13:18ч.
Прокуратурата вече издирва Брендо с европейска заповед за арест

Софийската градска прокуратура (СГП) е издала европейска заповед за арест на Евелин Банев-Брендо във връзка с все още неприведената му в изпълнение 6-годишна присъда за пране на пари от наркотрафик.

Това съобщиха в понеделник от държавното обвинение, близо 3 месеца, след като наказанието му окончателно влезе в сила. Спрямо Банев е издадена и забрана за напускане на страна, но властите на практика не знаят дали той вече не е сторил това.

"След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, Банев е обявен за последователно за местно, общодържавно и международно издирване", уточняват единствено от СГП.

Преди два месеца от Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха, че прокуратурата предприема действия по изпълнение на 6-годишната присъда на Брендо, но очевидно той все още е неоткриваем за разследващите. Условна присъда по същото дело получи доведеният му брат Симо Карайчев.

Банев се издирва от Интерпол и във връзка с присъдите му от 20 години и 10 години, постановени съответно за наркотрафик в Италия и Румъния. През юли 2013 г. съд в Милано за първи път осъди Евелин Банев на 20 г. затвор. В мотивите за присъдата съдът го посочи като ръководител на организирана престъпна група за наркотрафик. Делото получи известност като "Кокаинови крале".

През септември 2015 г. Касационният съд отмениха присъдата и я върнаха за доразглеждане в Апелативния съд. На 23 март 2016 г. Апелативният съд в Милано потвърди присъдата от 20 г. затвор на Брендо. През март 2017 г. той обжалва присъдата. На 8 юни същата година обжалването е отхвърлено и присъдата стана окончателна.

На 21 юни 2017 г. румънските медии пък съобщиха, че Банев е осъден окончателно от Апелативния съд в Букурещ на 10 години и половина по обвинение, че е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин. Присъдата му бе намалена – първоначално Брендо получи присъда от 14 години затвор от Букурещкия съд през юни 2016 г.

В началото на 2013 г. Софийският градски съд призна за виновен Банев и го осъди на 7 и половина години затвор. Обвиненията срещу него бяха две – за участие в организирана престъпна група, която е изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити отново от наркотрафик. На 17 март 2017 г. Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 години затвор, която впоследствие бе потвърдена от ВКС.

mediapool.bg