Кламер БГ - Новини: Проблемът на здравната каса идвал от "едни хорица, които дърпат конците"

Проблемът на здравната каса идвал от "едни хорица, които дърпат конците"

България

|
Пон, 23 Юли 2018г. 13:59ч.
Проблемът на здравната каса идвал от "едни хорица, които дърпат конците"

Проблемът в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на касата.

Това коментира в понеделник новоизбраният управител на НЗОК д-р Дечо Дечев пред бТВ. Той добави, че тези хора са вкарани от лобита, които имат интереси в системата. Заяви, че знае имената на служителите, но не ги цитира. "Има много интереси в системата – тези лобита са вкарали хора, които влияят", коментира д-р Дечев.

Той се надява да получи и политическа подкрепа за кадрови промени в здравната каса.

Дечев декларира, че няма да позволи други да му диктуват решенията: "Не съм от хората, които позволяват да им диктуват решения", каза Дечев. Добави още, че ако политиците не подкрепят идеите му за реформи, ще е най-кратко управлявалият институцията. Намеренията му за промени щели да бъдат представени до три месеца.

По-късно през деня Дечев отново повтори идеите си за промени в разплащането на касата с фармацевтичните компании и болниците. Той смята, че при наличието на няколко алтернативи за лечение със скъпо струващи лекарства, трябва да се избира най-евтиното, ако е със същата ефикасност.

"Ще има категорично промяна на начина, по който се изписва, което ще доведе до по-кратък път на пациента до тези лекарства. Когато има избор между няколко варианта, които са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиният начин на лечение. Това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си на влияние върху това да предлагат най-атрактивна цена", коментира Дечев по време на дебат на тема "Прозрачност и здравеопазване".

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че има субективен момент в изписването на лекарства, но той се дължи на това, че лекарите искат да приложат по-доброто лечение на пациентите. Пенков прогнозира, че в края на годината здравната каса ще е натрупала дефицит от 40 млн. лева за лекарства.

Според Дечев, ако идеите му за промени станат факт, през 2019 г. НЗОК ще приключи без дефицит. Същото заяви управителят на касата и при избирането му на поста.

По време на дискусията беше представено и социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", според което повечето българи са доволни от грижите, които са получили при болничния си престой, но намират доплащането за лечението за високо или много високо. Според социолозите изводът от изследването е, че хората оценяват високо труда на лекарите и медицинските специалисти, но са недоволни от системата и от ценообразуването в нея. Има и неравномерно разпределение на лечебните заведения в страната, предоставящи лечение в областта на кардиологията, неврологията и онкологията.

"Няма да има доверие в системата, ако няма прозрачност и трябва да се знае защо, за какво и на кого се плаща", каза проф. Петко Салчев от Националния център за обществено здраве и анализи.

mediapool.bg