Кламер БГ - Новини: Открит е жив един от изчезналите пътници на ферибота, продължава издирването на 10 души (обновена)

Открит е жив един от изчезналите пътници на ферибота, продължава издирването на 10 души (обновена)

Европа

|
Нед, 20 Фев 2022г. 18:24ч.
Открит е жив един от изчезналите пътници на ферибота, продължава издирването на 10 души (обновена)

Горящият ферибот. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от пътниците, водил се за безследно изчезнал от пожара на ферибота в Йонийско море, бе открит жив, съобщи гръцката брегова охрана.

Мъжът се e намира. на кърмата на плавателния съд и се е свързал със спасителите. Засега не се дават повече подробности. Не е известна и неговата националност. Според АФП той е 21-годишен и е от Беларус, но според информация на гръцки медии, цитирани от БНР, става дума за литовски гражданин. Той споделил, че бил чул гласове на хора, заключени в добре вентилирано помещение.

Досега за безследно изчезали се водеха 12 души, сред които и 7 български граждани. Сега за изчезнали се считат 10 души, след като в неделя следобед пожарникари са открили тялото на още един от пътниците, който е загинал. Няма информация националността му..

Съюзът на българските транспортни работници съобщи в неделя, че в неизвестност са: Васил Марков, Димитър Бояджиев, Георги Махлелиев, Димитър Грънчаров, Васил Асенов, Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки.

В неделя вечерта министърът на външните работи Теодора Генчовска обясни пред бТВ, че все още има надежда за оцелели.

"Според информацията има един незасегнат етаж от ферибота, където има автомобили и където вероятно все още могат да бъдат открити хора. МВнР и МВР вече са в контакт с близките на издирваните лица. Нашият консул в Солун до последно е бил на място с българските граждани. Голяма част от тях вече се прибраха", посочи Генчовска.

Късно вечерта в събота се получи информация, че Васил Асенов и Рангел Дърмонски са били открити и спасени от военен хеликоптер, но това бе опровергано от официалните власти.

"Пристанищните власти в Гърция не потвърждават информация за качени двама българи на борда на хеликоптер. Разпитани са и други български граждани, те също нямат такава информация. Очаква се в рамките на днешния ден да започне претърсване на борда на ферибота", каза още Теодора Генчовска.

Продължаващият огън, разпалван от вятъра, и гъстият пушек, попречиха на спасителните опити, но корабът беше изтеглен по-близо до сушата. Очаква се днес корабът да бъде изтеглен до пристанище и да бъде започнат оглед и във вътрешността за пътници, останали на плавателния съд и успели да се спасят.

280 души бяха евакуирани до момента. Двама бяха изтеглени от ферибота, след като бяха блокирани в трюма, припомня БНР.

127 са били българските граждани, които са пътували на ферибота. Сред тях има и деца, които са добре, каза вчера заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Част от българите, оцелели при огнения ад на ферибота, се върнаха у дома, предаде междувременно БГНЕС. Част от групата е свалена в Петрич, София и Пазарджик, а до Пловдив са стигнали 12 души. На ферибота е имало 33 тежкотоварни камиона на пловдивска фирма. Друга част от сънародниците ни са продължили пътуването си към Италия.

Плавателният съд "Юрофери Олимпия", собственост на италианската фирма "Грималди Лайнс", пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи, когато пожарът избухна на палуба за автомобили.

Фериботът официално е превозвал 239 пътници и 51 екипаж. От него обаче бяха спасени двама афганистански граждани, пътували нелегално.

Причината за пожара все още официално не е известна. Властите чакат огънят да угасне, за да може корабът може да бъде изтеглен на безопасно място. Тогава горивото ще бъде изпомпвано в опит да се избегне замърсяването на морето.

АФП съобщи, че италианското министерство на околната среда се опасява от "възможен разлив".

mediapool.bg