Кламер БГ - Новини: ЕК разреши издаването на зелени сертификати след антигенен тест

ЕК разреши издаването на зелени сертификати след антигенен тест

Европа

|
Вт, 22 Фев 2022г. 16:36ч.
ЕК разреши издаването на зелени сертификати след антигенен тест

ЕК разреши издаването на зелени сертификати след антигенен тест

Европейската комисия съобщи, че от днес в ЕС става възможно издаването на зелени сертификати за преболедували, диагностицирани с антигенен тест.

Комисията уточнява, че досега сертификати за преболедували се издаваха само при потвърждение на състоянието с PCR тест. Занапред данните от бързите антигенни изследвания ще бъдат приравнени с PCR, когато са направени в лаборатория и са от производител, включен в съответните списъци на ЕС.

Ще се признават със задна дата данните от антигенни изследвания, направени след 1 октомври миналата година. ЕК уточнява, че решението е свързано с оценката на учените и цели облекчаване на системата за изследвания, натоварена от повишения брой заразени заради разпространението на щама Омикрон на вируса на Covid. Зелените ертификати на ЕС са предназначени за пътувания в Общността и притежателите на валиден документ следва да не бъдат подлагани на допълнителни изисквания за преминаване на границите.

В България сертификатите за преболедуване за диагностицирани с антигенен тест са валидни от октомври 2021 година за вътрешни нужди.

mediapool.bg