Кламер БГ - Новини: Локализиран е пожарът над с. Дълбоки

Локализиран е пожарът над с. Дълбоки

България

|
Нед, 26 Юли 2020г. 16:16ч.
Локализиран е пожарът над с. Дълбоки

Локализиран е пожарът, който избухна около 18 часа в събота край старозагорското село Дълбоки. Спряно е разпространението на огъня по всички фронтове на периметъра на обхванатия район. Екипи на пожарната и военните обаче продължават обхода, за да се приключат съществуващи отделни запалвания и да не се допусне възобновяване на огъня, директорът на старозагорската пожарна комисар Стоян Колев пред БНР в неделя.

"Колегите от горските стопанства гледаха по карти, но тепърва ще минават по фронта, да го заснемат, тъй като е много сложна конфигурацията на изгорялата част. Горски масив малко е засегнат, повечето са лесонепригодни площи", допълни Стоян Колев.

На място има шест екипа на РДПБЗН -Стара Загора, 30 души от 38-ми батальон от състава на Втора механизирана бригада, 4 екипа от горските стопанства и доброволци от селото.

Надеждите са до края на деня огънят да бъде изцяло потушен.

"Най-сложното е теренът. Той е труднодостъпен, никъде няма възможност на целия периметър да се работи с вода, което ни е основният тактически способ. Налага всичко да се действа на ръка с лопати, бавно и с подсигуряване. Затова извикахме и повече хора, за да сме сигурни, че ще успеем, тъй като фронтът като разстояние е доста голям", заяви по-рано през деня комисар Колев

Огънят вече е погълнал повече от 30 декара борови и смесени гори.

През 2007 година на същото място пожар унищожи над 30 000 декара горски масиви.

mediapool.bg