Кламер БГ - Новини: Продължава ведомственото мълчание за фрапантната липса на дюни в кадастъра

Продължава ведомственото мълчание за фрапантната липса на дюни в кадастъра

България

|
Пон, 02 Ноем 2020г. 19:14ч.
Продължава ведомственото мълчание за фрапантната липса на дюни в кадастъра

"Зелени Закон" обяви поредната порция от установени липси на налични и установени пясъчни дюни от българското Черноморие в специализираната карта. Този път става дума за белите дюни на съседните плажовете Иракли и Вая, които не са отразени в кадастъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Двата плажа формират един общ комплекс, като Иракли се намира на юг от устието на река Вая, а Вая на север от устието. Техните дюни, подобно на редица други, не са вписани като защитени зони, както установи проучването на природозащитната организация това лято.

"Все още нямаме отговор на писмото ни до министерствата на околната среда и водите (МОСВ), на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание, с което питаме защо има фрапантни разминавания между картирането на дюни на МОСВ и специализираната карта на МРРБ по Черноморското ни крайбрежие", посочват от организацията, която преди месец поиска среща с двете ведомства, за да се установи какъв е проблемът с отразяването на защитените зони в кадастъра на дюните и как да се реши той.

При теренна проверка на плажовете от Ахтопол до Шабла природозащитниците установиха, че картирани в кадастъра са само половината от известните дюни в България.

Особено фрапантните липси обаче са на плажовете на Иракли и Вая. И двата плажа попадат в защитената зона "Емине - Иракли". Затова през 2012 г. дюните са били картирани по проект на екоминистерството за определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове. Съгласно тези проучвания на плажа Иракли има ивица от бели дюни, която започва от река Вая и стига почти до края на плажа на юг. Тези дюни са описани в формулярите на защитената зона "Емине - Иракли", като площта им е изчислена на 38.2 декара бели дюни. Но в специализираната карта на дюните към кадастъра не е отразено нищо от тях.

Установени са остатъци от бели дюни и на плажа Вая. Върху тях са били разположени преместваеми съоръжения на концесионера и бяха значително повлияни от неговото въздействие. Тези дюни са били забелязани и от екипа на МОСВ през 2012 г., но са били отразени като ембрионални дюни. Проверката на "Зелени Закони" констатирала, че една малка част от ембрионалните дюни са бели дюни. В рамките на плаж Вая те обаче са значително увредени от построени върху тях съоръжения и сгради, установила теренната ни проверка с учени от Българската академия на науките и Софийския университет.

За опазване и управление на белите дюни на плажа Вая е може би вече късно, смятат природозащитниците, но недоумяват защо МРРБ не вижда 40 декара бели дюните на плажа Иракли.

mediapool.bg