Кламер БГ - Новини: Комисар на Съвета на Европа препоръчва ромите у нас да не бъдат изселвани принудително

Комисар на Съвета на Европа препоръчва ромите у нас да не бъдат изселвани принудително

България

|
Вт, 03 Ноем 2020г. 13:18ч.
Комисар на Съвета на Европа препоръчва ромите у нас да не бъдат изселвани принудително

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович представи във вторник становище до Съвета на министрите на институцията по повод отношението към ромите в България, предава БТА.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми, се отбелязва в съобщение на СЕ. Според съда това действие е в нарушение на правото на личен и семеен живот.

Миятович заявява, че принудителните изселвания може да доведат до нарушения на различни човешки права и следва да бъдат предотвратени. Тя предлага да се положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея съществуват много пречки пред достъпа на ромите у нас до социални жилища, включително заради обществената съпротива. Властите трябва да избегнат наказателния подход и да започнат да разглеждат въпроса с жилищата на ромите според международните изисквания за правата на човека, добавя Миятович.

mediapool.bg