Кламер БГ - Новини: Продължава битката с горския пожар край Сен Тропе, открита е жертва

Продължава битката с горския пожар край Сен Тропе, открита е жертва

Свят

|
Ср, 18 Авг 2021г. 14:11ч.
Продължава битката с горския пожар край Сен Тропе, открита е жертва

Битката с огъня край Сен Тропе</p>
<p>продължава, сн. ЕПА/БГНЕС

Стотици френски пожарникари продължават битката за овладяване на горския пожар, бушуващ от понеделник по хълмовете близо до средиземноморския курорт Сен Тропе, департамент Вар, докато жителите и летовниците се призовават към евакуация,. Един човек е намерен мъртъв в района, обхванат от пламъците, предадоха световните агенции.

Въпреки усилията на огнеборците, използващи специална техника и хеликоптери за гасене на пожара, тъй все още е извън контрол, посочва АФП.

"Продължават да възникват огнища на различни места, далеч сме от овладяването на ситуацията", заяви капитанът на пожарната на Вар Оливер Пеко. "Вятърът се усилва и сменя посоката си, което разнася огъня и на незасегнати досега места", допълва той.

В общински сгради и училища са настанени 1300 души, което са били на къмпинг в селище наблизо до Сен Тропе.

Хиляди бяха евакуирани като предпазни мерки. Все още обаче много туристи продължават почивката си в близките курортни селища. Други пък спешно започнаха да товарят колите си и да напускат населените места, което накара местните власти да призоват хората да си останат по домовете, за да се избегнат блокадите по пътищата и да могат аварийните служби да си вършат работата.

Изпепелени са около 5000 хектара.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит са на ваканция в близък курорт и държавният глава посети мястото на пожарите във вторник и поздрави огнеборците.

През последните седмици голяма част от Средиземноморието е обхваната от много гореща вълна и горски пожари избухнаха в региона. Тази година от горски огньове пострадаха Гърция, Турция, Испания, Португалия, Алжир и Мароко. Най-малко 75 души загинаха в Алжир и 16 - в Турция, отбелязва АП.

Около 600 пожарникари в Португалия се борят с нов пожар, избухнал в курорта Кастро Марим в региона Алгарве, разположен близо до границата с Испания и привличащ много туристи.

Със затоплянето на климата се очаква подобни екстремни метеорологични явления да зачестят, коментират повечето световни агенции.

mediapool.bg