Кламер БГ - Новини: Талибаните са учудени от афганистанските градове, променили се по време на тяхното отсъствие

Талибаните са учудени от афганистанските градове, променили се по време на тяхното отсъствие

Свят

|
Ср, 18 Авг 2021г. 15:18ч.
Талибаните са учудени от афганистанските градове, променили се по време на тяхното отсъствие

Сн. ЕПА/БГНЕС

Талибанските бойци, които тези дни в афганистанската столица и други градове, изглеждат учудени от вида на извисяващите се жилищни блокове, модерните офис сгради и моловете.

Езанула, един от хилядите млади талибански бойци от провинцията, които дойдоха в столицата на Афганистан през уикенда, каза, че никога не е виждал подобно нещо.

По протежение на асфалтираните улици на Кабул се извисяват жилищни блокове, остъклени офис сгради и молове. Луксозните мебели в сградата на вътрешното министерство са като "нещо, което съм сънувал", каза 22-годишният боец, който е от планинската източна част на страната.

Той смята да помоли командира си за позволение да остане, защото не иска да си тръгва.

Неговите впечатления подчертават огромната промяна в облика на Кабул и други афганистански градове за 20-те години откакто талибаните, които са предимно от селските райони в страната, за последно я управляваха. Цяло поколение афганистанци навърши пълнолетие по време на управлението на подкрепяното от запада, занимаващо се с модернизация правителство, което получаваше в изобилие помощ за развитие.

Много хора се страхуват, че сега, когато талибаните са на власт, а последните американски войници са на път да напуснат страната, тези придобивки ще бъдат изгубени.

Хиляди се стекоха на летището в опит да избягат от страната. Повечето от тях са мъже, които не са придружавани от семейства. По-младите афганистанци нямат спомени от управлението на талибаните, но се страхуват, че тяхното завръщане означава загуба на свободи. Бунтовниците наложиха строга интерпретация на ислямското право от 1996 г. до 2001 г., когато бяха свалени от власт от нахлули международни сили, предвождани от САЩ.

Талибаните, повечето от които са родом от консервативната провинция на Афганистан, дадоха сигнали, че ще се държат сдържано. Те предложиха амнистия на тези, които се сражаваха срещу тях, приканиха жените да се завърнат на работа и обещаха публично да възстановят нормалния живот след десетилетия на война. Въпреки това много афганистанци, особено жени, остават дълбоко скептични към техните намерения.

Езанула се изненадал, когато две жени го поздравили на улицата.

"Те казаха, страхуваме се от теб и мислим, че си ужасен", разказа той. "Но аз им казах: за мен вие сте като сестри. Ние ще ви позволим да ходите на училище и да продължите образованието си и ще ви дадем сигурност."

"Само внимавайте за хиджаба си", добавил той, имайки предвид ислямската забрадка, която покрива косата, но не и лицето.

Независимо дали талибаните наистина са се променили, страната, която те управляват сега, е със светлинни години по-напреднала от онази, която превзеха през 1996 г. след четиригодишна гражданска война, последвала оттеглянето на съветските въоръжени сили и колапса на прокомунистическото правителство през 1992 г.

Тогава градът беше в руини, плячкосан от силите на полеви командири, които по-късно се съюзиха със САЩ. Повечето афганистанци се придвижваха по разбитите улици на Кабул с велосипеди или разнебитени жълти таксита. В цялата страна имаше само един компютър и той принадлежеше на молла Мохамад Омар - саможивият талибански лидер, който не знаеше как да го включи.

При управлението на талибаните телевизията и музиката бяха забранени. На жените беше забранено да ходят на училище или да работят извън дома си и трябваше да носят покриващата цялото тяло бурка при всяко излизане навън.

Днес в страната има четири мобилни оператора и няколко сателитни телевизионни канала, в които има жени водещи на предавания. В понеделник една от тях проведе интервю с представител на талибаните. Самите талибански бойци носят смартфони и бяха забелязани да си правят селфита, докато разглеждаха с почуда столицата, в която влязоха на практика без да срещнат съпротива след 20 години на война.

Видеоклипове, разпространяващи се в интернет, показват брадати талибански бойци, които, изглежда, се смеят и забавляват в увеселителен парк и фитнес зала.

Някои неща са се влошили, откакто талибаните бяха за последно на власт.

От години градът е обхванат от престъпна вълна. Много хора се страхуват, че тя ще стане още по-страшна, след като затворите и правителствените складове за оръжия бяха опразнени по време на настъплението на талибаните. Един от малкото успехи по времето на тяхната сурова ислямистка власт беше, че те почти елиминираха престъпността. Ръцете на заподозрените в кражба биваха отрязвани, а други престъпници бяха публично екзекутирани.

Талибаните се зарекоха да възстановят законността и реда, но това може да отнеме време и да ги подтикне да прибегнат към брутални мерки. Населението на Кабул е нараснало 5 пъти до 5 милиона души за две десетилетия. През последните дни талибаните, които нямаха сериозно присъствие в Кабул от 2001 г., започнаха да обикалят от врата до врата, за да регистрират имена и да събират оръжия.

Междувременно много афганистанци повече се страхуват от мародери, представящи се за талибани, отколкото от самите бойци на движението, каза Саад Мохсени - собственикът на популярната телевизионна мрежа "Толо", който решил да остане в столицата, след като тя беше превзета от талибаните.

"Тези фалшиви талибани може да са много опасни, защото те просто са престъпници", добави той.

По БТА.

mediapool.bg