Кламер БГ - Новини: Проверява се укрит ли е течът от отпадната тръба във Варненското езеро

Проверява се укрит ли е течът от отпадната тръба във Варненското езеро

България

|
Вт, 26 Ян 2021г. 11:36ч.
Проверява се укрит ли е течът от отпадната тръба във Варненското езеро

Екоминистърът Емил Димитров е разпоредил проверка за укриване на информация за теча на тръбата за отпадни води по дъното на Варненското езеро, за която в понеделник стана ясно, че отново замърсява водите му. Басейнова дирекция "Черноморски район" и варненската екоинспекция трябва да установят кои са длъжностните лица от ВиК Варна, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за констатирани аномални показания в приборите отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на канално-помпената станция "Аспарухово" на 15 януари, съобщиха от Министерството на околната среда и водите във вторник.

До края на седмицата трябва да станат ясни резултатите от проверката за скритата информация, както и степента на замърсяването и анализа на резултатите от водните проби, взети от екоинспекцията и басейновата дирекция веднага след получаването на уведомление от община Варна за аварията.

Преди ден стана ясно, че тръбата за отпадни води, която миналия септември замърси Варненското езеро, отново е аварирала. Водолазен оглед установява, че тръбата се е спукала заради неравния терен, на който е била положена при предишния ремонт. Фирмата, която го е извършила, обещава да отстрани проблема за два дни, ако времето позволява, предаде БНР.

mediapool.bg