Кламер БГ - Новини: Приходите на десетте най-скъпоплатени спортисти удариха рекорд

Приходите на десетте най-скъпоплатени спортисти удариха рекорд

Спорт

|
Съб, 06 Май 2023г. 08:45ч.
Приходите на десетте най-скъпоплатени спортисти удариха рекорд

Кристиано Роналдо сключи рекорден договор със саудитския отбор

Десетте най-скъпоплатени спортисти в света са спечелили 1.11 млрд. долара през последните 12 месеца. Приходите им са нараснали с 12% в сравнение с предишния едногодишен период.

Данните са от класацията на "Форбс" за най-добре платените атлети. От изданието добяват, че приходите на спортистите в Топ 10 за последните 12 месеца са рекордно високи, а ръстът е с 5% спрямо предходната най-добра година – 2018 г.

Според "Форбс" към вече растящите приходи на спортистите от телевизионни права и допълнителни договори се добавя и финансиране от арабските страни като Саудитска Арабия и Катар. От изданието отбелязват, че Кристиано Роналдо се завръща начело на класацията за най-скъпоплатен спортист след рекордните финансови условия по договора му със саудитския отбор "Ал Насър".

В топ 10 влизат и двама голф играчи, чиито приходи са нараснали, след като се прехвърлили в лига, финансирана отново от Саудитска Арабия. Вторият и третият в класацията – Лионел Меси и Килиан Мбапе, пък играят във финансирания и от Катарския държавен инвестиционен фонд "Пари Сен Жармен".

Кристиано Роналдо води класацията на най-скъпоплатените спортисти. Графика: Mediapool/Statista

Португалецът Кристиано Роналдо оглавява класацията с приходи от 136 млн. долара, в които влизат 46 млн. долара от заплата и 90 млн. долара от други договори и бизнес начинания. За първи път в класацията за първи път попада 24-годишният Килиан Мбапе, който направи фурор по време на Световното първенство в Катар. Той е номер 3 със 120 млн. долара. Другият дебютант в Топ 10 е голфърът Дъстин Джонсън, който е под номер 6 със 107 млн. долара.

От изданието посочват, че първите 8 в класацията са спечелили по над 100 млн. долара за последната година. За сравнение през 2022 г. този праг са минали четирима от спортистите в подреждането. Роналдо, Меси и баскетболистът Леброн Джеймс са достигали тази сума и преди, но останалите петима – Мбапе, Джонсън, боксьорът Канело Алварез и баскетболистът Стивън Къри достигат тези доходи за първи път. Освен тях само още 7 спортисти са стигали приходи от 100 млн. долара на година. Един от тях е вече бившият тенисист Роджър Федерер, който тази година е девети в класацията с 95.1 млн. долара – почти всички спечелени извън корта.

Баскетболистът Кевин Дюрант завършва тазгодишната десетица с приходи от 89.1 млн. долара.

Според "Форбс" най-голямата изненада тази година е включването на двамата голфъри в топ 10. През 2022 г. Микелсън е бил 31-и по доходи, а Джонсън – извън топ 50. Разликата тази година са големите бонуси, които набиращата скорост голф лига LIV дава на играчите. Според изданието на двамата са били обещани съответно 200 млн. долара и 125 млн. долара за участие в турнирите, организирани от лигата с капитали от Саудитска Арабия.

Доходите на най-добреплатените жени в спорта значително изостават от тези на мъжете. Класацията се води от тенисистката Наоми Осака. Сред първите 8 са още 4 тенисистки - дългогодишната номер 1 в този спорт Серина Уилямс, сестра ѝ Винъс Уилямс, полякинята Ига Швьонтек и американката Коко Гоф.

Най-скъпоплатеуните жени спортисти изостават в доходите си далеч зад мъжете. Графика: Mediapool/Statista

На трето място е звездата на китайския спорт - Айлийн Гу, която е състезател по ски свободен стил. Родената в САЩ и състезаваща се за Китай спортистка е лице на редица рекламни кампании и в двете държави и успя да спечели олимпийско злато едва на 18 години на олимпиадата в Пекин.

Осмицата се затваря от звездата на спортната гимнастика Симон Байлс.

mediapool.bg