Кламер БГ - Новини: Призив към ЮТюб да се бори срещу галопиращата дезинформация

Призив към ЮТюб да се бори срещу галопиращата дезинформация

Свят

|
Ср, 12 Ян 2022г. 13:21ч.
Призив към ЮТюб да се бори срещу галопиращата дезинформация

Призив към ЮТюб да се бори срещу галопиращата дезинформация

Над 80 организации за проверка на фактите от целия свят отправиха днес отворено писмо да ръководството на ЮТюб, в което го призовават за по-ефикасни мерки в борбата с дезинформацията и предлагат своето сътрудничество с платформата за споделяне на видеоклипове, предаде Франс прес.

"Всеки ден, ние констатираме, че ЮТюб е един от основните вектори на онлайн дезинформацията в света", пишат в писмото медии и неправителствени организации, базирани в около 40 страни по света, сред които САЩ, Испания, Сенегал или Кения.

"Ние не виждаме да се полагат много усилия от страна на ЮТюб, за да се приложат политики, които разрешават проблема", допълват авторите на писмото, адресирано до шефката на ЮТюб Сюзан Уичитски.

ЮТюб отговори на писмото с твърдението, че е инвестирала много в политики и продукти, за да намали разпространението на фалшивите информации.

"Беше реализиран важен напредък", допълни говорителката на ЮТюб Елена Ернандес. Според нея проверката на фактите е елемент от един много по-голям пъзел, целящ да се атакува разпространението на дезинформацията.

Авторите на писмото пък са обезпокоени от галопиращата дезинформация, ускорена още повече от епидемията. Те казват, че са готови да водят диалог с ЮТюб, за да конкретизират предложенията си за борба с дезинформацията, които описват в писмото си.

Видеоклипове, в които се рекламират фалшиви медикаменти или конспиративни документални филми в ЮТюб бяха гледани милиони пъти, припомня Франс прес.

mediapool.bg