Кламер БГ - Новини: Джокович призна грешки в документите за Австралия и в поведението си след Covid

Джокович призна грешки в документите за Австралия и в поведението си след Covid

Свят

|
Ср, 12 Ян 2022г. 14:10ч.
Джокович призна грешки в документите за Австралия и в поведението си след Covid

снимка ЕПА/БГНЕС

Сръбският тенисист Новак Джокович призна, че е допуснал грешки при попълването на декларацията си за пътуването до Австралия и в поведението си, след като е дал положителна проба за Covid – 19 през декември.

"Моята декларация за пътуване беше подадена от моя поддържащ екип от мое име, както казах на имиграционните служители при пристигането си, а моят агент искрено се извинява за административната грешка, при която е отбелязал неправилното квадратче за предишно мое пътуване, преди да дойда в Австралия", обясни Джокович в социалните мрежи.

Тенис звездата направи изявлението в момент, когато австралийският имиграционен министър Алекс Хоук обмисля дали да анулира визата му преди Откритото първенство на Австралия, което започва на 17 януари, заради противоречия, свързани с това дали тенисист номер едно в света е имал право да бъде освободен по медицински причини от важащите в страната изисквания за ваксинация.

"Искам да подчертая, че съм полагал сериозни усилия, за да гарантирам безопасността на всички, и да спазвам задълженията за тестване", каза Джокович в своя профил в Инстаграм.

Канцеларията на министър Хоук каза, че адвокатите на тенисиста са предоставили още доста информация във връзка с неговата виза, а това ще окаже влияние върху времето, необходимо за вземане на решение от министъра дали да анулира визата.

В "Инстаграм" сърбинът обясни, че е научил резултата от изследването си за коронавирус вечерта на 17 декември. В клетвената декларация пред австралийския съд обаче е записано, че Джокович е "тестван и диагностициран" на 16 декември.

Джокович казва, че се е чувствал длъжен да проведе обещаното интервю за френския в. "Екип" на 18 декември, защото не е искал да подведе журналиста, като е спазвал дистанция и е носил маска, освен за снимките.

"Докато се прибирах след интервюто, за да се изолирам за необходимия период, осъзнах, че това е било грешна преценка от моя страна, и приемам, че е трябвало да пренасроча този ангажимент", каза Джокович.

"На 14 декември присъствах на баскетболен мач в Белград, след който беше съобщено, че много хора са дали положителни проби за ковид. Въпреки че нямах симптоми, си направих бърз антигенен тест на 16 декември, който беше отрицателен. За по-голяма сигурност в същия ден се подложих на официално утвърдено изследване с PCR. На следващия ден присъствах на тенис събитие в Белград, за да връча награди на деца, като непосредствено преди това си направих бърз тест, който беше негативен. Нямах никакви симптоми и се чувствах добре, а известие за положителния PCR получих едва след края на събитието. На следващия ден, 18 декември, бях в моя тенис център, за да изпълня отдавна поетия ангажимент към "Екип" за интервю и фотосесия. Отмених всички останали събития освен това", добави Джокович.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Сръбският премиер Ана Бърнабич обаче го призова да даде обяснения за поведението си в Сърбия.

"Ако Джокович е излизал навън с ясното съзнание, че има положителен PCR тест за коронавирус, това е чисто нарушение на правилата в Сърбия", каза Бърнабич.

Скандалът започна, след като Джокович успя да си издейства медицинско изключение за влизане в австралийския щат Виктория, защото в средата на декември е бил с положителен тест за коронавирус.

"В тази ситуация се поставя въпроса за неговите публични изяви в този период. Документът, който бе предоставен пред съда показва, че Джокович е бил с положителен тест на 16 декември. Само един ден след това на 17 декември той присъства на форум, организиран за младите тенисисти в Сърбия", припомня белградското издание "Данас".

"Ако вие сте с положителен тест, тогава вие трябва да бъдете в изолация. Не знам кога точно е получил резултатите, кога ги е видял. При всички случаи има една "сива зона" в този случай. Само Джокович може да отговори на този въпрос", каза Бърнабич.

Съгласно сръбските правила всеки, който има положителен тест за коронавирус, трябва да бъде 14 дни в самоизолация, освен ако в този период няма нов тест и той е отрицателен.

Ана Бърнабич обясни още, че не приема позицията на Джокович за ваксинацията, защото това е единственият начин за ефикасна борба срещу пандемията.

mediapool.bg