Кламер БГ - Новини: При Тръмп властите са изискали от "Епъл" данни за конгресмени демократи

При Тръмп властите са изискали от "Епъл" данни за конгресмени демократи

Свят

|
Пет, 11 Юни 2021г. 16:28ч.
При Тръмп властите са изискали от "Епъл" данни за конгресмени демократи

Адам Шиф

През мандата на президента Доналд Тръмп министерството на правосъдието на САЩ е изискало и получило от компания "Епъл" данни на двама парламентаристи демократи от комисията по разузнаване на Камарата на представителите, техни сътрудници и членове на семействата им, пише в. "Ню Йорк таймс".

В съдебни документи във връзка с получаване на данни се споменава името на Адам Шиф, конгресмен от Калифорния и по онова време висш представител на демократите в комисията, която сега оглавява.

Данните са били получени през 2017 и в началото на 2018 г., когато министерството е разследвало кой носи вината за изтичане на поверителна информация за контактите между администрацията на Тръмп и руското правителство.

Ерик Суолуел каза пред Си Ен Ен, че е вторият конгресмен демократ от комисията, за когото става дума и че е бил уведомен за случилото се от "Епъл".

Според "Ню Йорк таймс" прокурори от правосъдното министерство, ръководено тогава от Джеф Сешънс, са положили необичайно големи усилия, за да открият от кого е изтекла информацията. Те са поискали данните на парламентаристите, на техния персонал и семействата им, включително на едно непълнолетно лице, защото според вестника са смятали, че конгресмените са използвали устройства на свои сътрудници или деца, за да прикрият собствените си контакти с журналисти.

В крайна сметка обаче нито получените данни, нито други доказателства са дали възможност парламентаристите или комисията по разузнаването да бъдат свързани с изтичанията. Разследването обаче било подновено след година от министъра на правосъдието Бил Бар.

Правосъдното министерство и "Епъл" засега не са коментирали тези съобщения. Такива данни се изискват рядко по подобен начин, ако не става дума за разследване на корупция, посочва АФП.

Адам Шиф, без да потвърди, че е бил разследван, настоя генералният инспектор на правосъдното министерство да проучи този случай "и други, навеждащи на мисълта, че законът може да е бил използван като инструмент от един корумпиран президент". Тръмп "се опита да използва министерството като бухалка срещу свои политически опоненти и хора от медиите", заяви Шиф в комюнике.

Разследване по случая поиска и демократката Нанси Пелоси, председателка на долната камара. В комюнике тя нарече "плашеща" статията в "Ню Йорк таймс". Според нея "тези действия изглежда са нова атака срещу нашата демокрация, предприета от бившия президент".

Според "Ню Йорк таймс" правосъдното министерство е наложило на "Епъл" забрана за разгласяване на случая, но тя е изтекла тази година, и парламентаристите не са били в течение на разследванията, докато компанията не ги е уведомила миналия месец.

mediapool.bg