Кламер БГ - Новини: Престъпна група от дилъри на кръв е разбита в Русе

Престъпна група от дилъри на кръв е разбита в Русе

България

|
Четв, 05 Окт 2023г. 15:18ч.
Престъпна група от дилъри на кръв е разбита в Русе

Снимка: БГНЕС

Престъпна група, занимавала се с кръводаряване в Русе, е разбита при операция на ГДБОП, съобщи МВР. За 24 часа били арестувани трима души, които впоследствие са били освободени под гаранция.

Обвиняемите са били всеки ден в болница в града, за да предлагат на близки и семейства на пациенти кръв срещу заплащане. Взимали между 300 и 600 лв. Дарителите били хора с ниски доходи и в затруднено положение. Те били пращани в центъра по трансфузионна хематология, откъдето им издавали бележка. Тя се връщала на „дилъра“, който я предавал на близките на болния срещу сумата.

"Антимафиотите установили, че за осъществяването на престъпната схема организираната група "работела" с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца“, съобщават от МВР.

Акцията е проведена в сряда. Претърсени са три адреса, откъдето са иззети тефтери и тетрадки с данни за хора – информация за кръвни групи, формуляри за кръводаряване, разпитани са и свидетели.

Търговията с кръв е стар проблем у нас. От години пред почти всички центрове в страната има хора, които даряват срещу пари. Понякога те са единственият вариант роднини на пациент да се сдобият с нужното количество.

mediapool.bg