Кламер БГ - Новини: И министър ще може да е премиер по заместване

И министър ще може да е премиер по заместване

България

|
Четв, 05 Окт 2023г. 16:36ч.
И министър ще може да е премиер по заместване

И министър ще може да е премиер по заместване

Не само вицепремиер, но и министър вече ще има възможност да замества премиера, когато отсъства от страната или е в отпуск. Това предвиждат промени в Закона за администрацията, които бяха приети на първо четене в четвъртък.

Поправките са внесени от Десислава Атанасова от ГЕРБ и бяха подкрепени от партията на Бойко Борисов, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС.

Текстовете предвиждат когато и премиерът, и вицепремиерът ги няма в страната или са в отпуск едновременно, функциите на министър-председател да се поемат от избран министър. До момента такава възможност не е имало. Още при договарянето между ГЕРБ и ПП-ДБ за подкрепата към правителството обаче двете партии се разбраха премиерът да има само един вицепремиер и е напълно възможно двамата да имат работни ангажименти извън страна по едно и също време. Обикновено премиерът има повече от един вицепремиер.

По време на дебатите Тошко Йорданов от ИТН определи решението министър да може да е премиер по заместване като иновативно. "Защо не запишем директно, че когато Денков и Мария Габриел ги няма, министър-председател е Асен Василев", каза още той.

mediapool.bg