Кламер БГ - Новини: Премиeрът твърди, че оръжието за Украйна е за тренировки в други страни, а не за фронта

Премиeрът твърди, че оръжието за Украйна е за тренировки в други страни, а не за фронта

България

|
Нед, 11 Дек 2022г. 08:53ч.
Премиeрът твърди, че оръжието за Украйна е за тренировки в други страни, а не за фронта

Сн. ЕПА/БГНЕС

Оръжието, което България изпраща на Украйна, нe е за фронта, а за тренировки на войници в други страни, твърди премиерът Гълъб Донев пред бТВ.

"Решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна не означава, че воюващата с Русия страна ще получи оръжия, които да използва на фронта. Напротив - те са предназначени за обучения на украински военнослужещи, които се провеждат в страни, членуващи в Европейския съюз и НАТО", каза Донев.

Тази информация засега няма друго потвърждение.

"Това, което се изнася от политическите партии, не е точният механизъм и точно предоставяне на оръжие на Украйна. Ние всъщност ще участваме в EUMAM, която е на НАТО и ЕС. Обученията се правят. Предоставяме леко стрелково оръжие и боеприпаси за обученията в тези държави на украинските военнослужещи. Това е, което сме предложили! Това е, което прие Народното събрание".

Той добави, че именно такова е било искането на Украйна. Kиев обаче най-много се нуждае от изтребители и зенитни комплекси.

Списъкът с въоръжение, което България ще изпрати на Украйна е поверителен.

По думите на икономическият министър Никола Стоянов България изпраща леко стрелково оръжие и някои боеприпаси.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов неколкократно каза, че Българската помощ ще е "консервативна", защото и нашата армия е в затруднена ситуация.

mediapool.bg