Кламер БГ - Новини: Радев ще приеме Габровски в понеделник

Радев ще приеме Габровски в понеделник

България

|
Нед, 11 Дек 2022г. 08:54ч.
Радев ще приеме Габровски в понеделник

Габровски и Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Габровски, посочен от най-голямата по численост в 48-ото Народно събрание парламентарна група на ГЕРБ-СДС, на когото съгласно конституционната процедура връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата ще се състои в понеделник, 12 декември, от 10:30 часа, на "Дондуков" 2, се посочва в съобщението.

В петък кандидат-премиерът, излъчен от ГЕРБ-СДС, професор Николай Габровски каза пред БНТ, че е почти напълно готов със състава на кабинета "и то с хора, които смятам, че до един са високи професионалисти с добри имена".

Габровски изрази надежда, че когато стане ясно кои лица ще участват в бъдещия кабинет и когато се осъзнае, че действа принципът за професионализъм и присъствие на имена, отдалечени от партийното говорене, ще надделее разумът и първият мандат ще се реализира.

През изминалата седмица проф. Габровски се срещна с четири от останалите шест парламентарно представените политически сили. "Възраждане" и "Продължаваме Промяната" отказаха среща с него и го уведомиха с писма за отказа си.

Габровски се срещна с формациите на "Демократична България", "БСП за България", ДПС и "Български възход". По време на срещите той посочи, че ще предложи в състава на проектокабинета хора, които не са ярки партийни фигури.

mediapool.bg