Кламер БГ - Новини: Премиерът поиска службите да работят, за да не се изненадват от 15-годишни каналджии

Премиерът поиска службите да работят, за да не се изненадват от 15-годишни каналджии

България

|
Пет, 26 Авг 2022г. 15:50ч.
Премиерът поиска службите да работят, за да не се изненадват от 15-годишни каналджии

Снимка: БГНЕС

"Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти".

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев ден след трагедията в Бургас, при която загинаха полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, след като рейс със сирийци помете патрулката им. Шофьор е бил 15-годишен с хуманитарен статут у нас. Дни преди инцидента той е изчезнал от бежанския център в Харманли. По подозрение в съучастие бяха задържани още двама сирийци и двама българи.

Публична тайна

Държавата ще отговори по категоричен начин на засиления мигрантски натиск, закани се Донев.

Наред с това той коментира, че има подозрения, че именно служители на МВР участват в незаконния трафик. Донев обаче заяви, че вярва, че полицаи и военни са силно мотивирани да пазят границата.

Освен изпращането на повече униформени на границата, предстои и ремонт на оградата, разбра се от думите му. Донев припомни, че правителството вече е гласувало 1.5 млн. лв. за възстановяването. Това ще е поредният ремонт. Само преди няколко месеца бяха дадени 5 млн. лв. Според бившия вътрешен министър Бойко Рашков съоръжението е бил изцяло обновено. Наследникът му на поста Иван Демерджиев обаче твърди друго – има подкопани участъци и такива, в които храсти и дървета бутат оградата.

Ще се възстановяват и пътищата покрай оградата, ползвани от полицаи и военни, каза още Донев. Това също бе правено преди години, но не е ясно какво се е случило с поддръжката им след това. В повечето случаи става дума за черни пътища през пресечени местности, които се прокарват с тежки машини. При лошо време те стават почти неизползваеми.

"Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик кър Сърбия и Румъния, и службите трябва да бъдат информирани за това", каза Донев.

МВР трябва да наблюдава сериозно тези трасета, заяви още той. Една от големите цели на правителството е присъединяване към Шенген, припомни Донев.

"Решителните действия на правителството ще докажат на европейските ни партньори, че сме способно да противодействаме на корупцията и да защитим границата си, която е граница и на ЕС", каза още премиерът.

Именно нарушаването на граници е причината за смъртта на двамата полицаи, коментира още той – от браздата на Малко Търново до границата на закона.

"Решението на полицаите да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от решението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си", заяви още премиерът.

Самоотверженост и корупция

"Гибелта на старши полицай Атанас Градев и младши инспектор Йордан Илиев е следствие от дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и в Европа. Самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите осъществяват своя трафик".

Това заяви в Бургас президентът Румен Радев по време на траурната церемония в памет на загиналите. Той допълни, че прокуратурата и МВР трябва да са безкомпромисни с каналджиите.

"Очаквам и засилване на предприетите мерки за цялостно усъвършенстване и усилване на охраната на българската граница и недопускане на подобни случаи в бъдеще като организация, съвременни технически средства, укрепване на оградата и най-вече – условия на труд и мотивация на личния състав", допълни още държавният глава.

mediapool.bg