Кламер БГ - Новини: Двама са кандидатите да ремонтират Борисовата градина

Двама са кандидатите да ремонтират Борисовата градина

България

|
Пет, 26 Авг 2022г. 17:26ч.
Двама са кандидатите да ремонтират Борисовата градина

Сн. Mediapool, архив

Две от големите строителни фирми са единствените кандидати да ремонтират част от Борисовата градина в София. Оферти за поръчката с прогнозна стойност от 8.16 млн. лева са подали "ГБС-Инфраструктурно строителство" и консорциум от фирмите "Хидрострой" и ВДХ (новото име на "Водстрой 98"), чиито собсвеник е Велико Желев.

"ГБС – Инфраструктурно строителство" е сред фирмите, които правят големи проекти на Столичната община като ремонта на моста Чавдар, кръстовището на две нива при Телевизионната кула, това при Лъвов мост.

ВДХ в момента ремонтира трасето на трамвай 5, а проектът закъснява значително.

Общината обяви поръчката за ремонт на част от Борисовата градина повече от година, след като официално получи европари за това. Обновяването се финансира със средства по оперативна програма "Региони в растеж". Договорът за отпускането на средствата е от април 2021 г. и приключва на 5 октомври 2023 г. Това е и крайният срок, в който трябва да е готово и обновяването на парка.

Практиката при общинските ремонти показва, че те обикновено се проточват доста след крайния срок, а формалните причини обикновено са неблагоприятни метеорологични условия или други обстоятелства, които не зависят от строителя.

Общината се беше засилила да ремонтира частта на парка между детската площадка и Езерото с лилиите, около обсерваторията на "Софийския университет", къпалнята "Мария Луиза" още през 2020 г. Тогава обаче проектът беше отложен под обществен натиск. Опасенията бяха, че избраният асфалт за алеите не е подходящ, не е ясно дали ще се наложи премахване на дървета, а и все още няма устройствен план на парка.

Въпреки това общината вече беше договорила финансиране и сега се опитва да хване сроковете за усвояването на парите по него.

Обществената поръчка за ремонт включва строителство и проектиране. Обновяването трябва да обхване 32 хектара от Борисовата градина - около Езерото с лилиите, площите откъм бул. "Цариградско шосе", пространства около обсерваторията и плувния комплекс "Мария Луиза", както и други обекти и елементи във вътрешността. Трябва да бъдат подменени 42 дка настилки, включително почти 40 дка асфалт. Алеите, които и сега са асфалтирани, ще бъдат ремонтирани със същата настилка.

Настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила се предвижда да бъдат ремонтирани и възстановени с плочи от цепен камък и материали в автентичния им вид.

Трябва да се постави осветление по неосветените в момента алеи. Да се ремонтира основно разрушената и запушена канализация в района на Езерото с лилиите, където при всеки дъжд се образуват огромни локви.

Поръчката включва и изграждане на видеонаблюдение - монтаж на около 130 нови камери, като се обнови и съществуващото видеонаблюдение със съвременно оборудване.

mediapool.bg