Кламер БГ - Новини: Премиерът на Косово подаде оставка заради трибунала в Хага

Премиерът на Косово подаде оставка заради трибунала в Хага

Свят

|
Съб, 20 Юли 2019г. 17:12ч.
Премиерът на Косово подаде оставка заради трибунала в Хага

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка заради призовката, която е получил, да се яви пред Международния трибунал в Хага, защото е заподозрян за военни престъпления.

Харадинай е бивш командир на т.нар. Армия за освобождение на Косово (АОК), която воюва за отделянето на Косово от Сърбия и превръщането му в самостоятелна държава.

"Беше ми предложен избор - да се явя като премиер или като обикновен жител на Косово", казва премиерът, цитиран от АФП и агенция “Фокус“. Той допълва, че е избрал да се яви като гражданин. Албанският президент Илир Мета коментира, че се гордее с постъпката на бившия премиер, обяви го за "герой" и изрази убеденост в неговата невинност.

Реакцията в Белград бе различна. Сръбският президент Александър Вучич определи оставката като "политически трик", който цели да увеличи популярността на Харадинай.

"Следващата седмица Харадинай ще отиде в Хага и ще се върне обратно в рамките на 48 часа като великия герой на албанците в Косово и неговата популярност ще се удвои", прогнозира Вучич.

mediapool.bg