Кламер БГ - Новини: Горски пожари бушуват в Португалия

Горски пожари бушуват в Португалия

Свят

|
Нед, 21 Юли 2019г. 16:31ч.
Горски пожари бушуват в Португалия

Хиляда пожарникари се борят с избухналите горски пожари в Централна Португалия, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на местните власти.

При пожарите бяха ранени осем огнеборци и един цивилен, който е откаран в болница.

Португалската служба за гражданска защита съобщи, че пожарникари се борят с пламъците на три фронта в района на Кащелу Бранку, на 200 км североизточно от столицата Лисабон.

Според властите в борбата с огнената стихия пожарникарите са подпомагани от стотици пожарни автомобили. Около 20 хеликоптера и самолети бяха включени в усилията пламъците да бъдат спрени преди настъпването на нощта срещу неделя.

Това е първият сериозен горски пожар в Португалия тази година, отбелязва Асошиейтед прес.

От армията изпращат двадесет войници и техника, за да бъдат отворени пътища "за улесняване на достъпа“ на пожарникарите. Няколко национални магистрали са затворени и редица села в региона са евакуирани като предпазна мярка, казват от гражданската защита.

През последните години в Португалия имаше няколко смъртоносни горски пожари, като тези през 2017 г., които отнеха живота на 106 души. Броят на жертвите тогава подтикна португалското правителство да вземе по-сериозни мерки за превенция и борба с пожарите, като резултатът бе, че през миналата година нямаше жертви на горски пожари.

mediapool.bg