Кламер БГ - Новини: Бъдещият македонски премиер обещава активизиране на преговорите със София

Бъдещият македонски премиер обещава активизиране на преговорите със София

България

|
Съб, 15 Ян 2022г. 19:05ч.
Бъдещият македонски премиер обещава активизиране на преговорите със София

Димитър Ковачевски, снимка ЕПА/БГНЕС

“Преговорите с България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелскастрана, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС“, заяви кандидатът за премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски по време на заседанието на парламента, на което трябва да се избере нов състав на правителството в Скопие.

Ковачевски каза, че македонските и българските граждани все повече се интересуват от икономика, култура, образование и младежки обмен, което означава и по-голямо сътрудничество по тези въпроси.

„Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. Няма дилема за правителството - никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ, и за исторически, и за научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език“, каза той.

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8 (Дуръс - Варна), който неоправдано закъснява с десетилетия.

"Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, каза кандидатът за премиер.

Предполага се, че Северна Македония трябва да има ново правителство до полунощ в неделя.

По случай 30-годишнината от признаването на независимостта на тогавашна Република Македония от България премиерът Кирил Петков излезе с кратко изявление в събота.

"На 15 януари 1992 правителството на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни приятели да имат собствена държава. Така България показа, че иска да има истински отношения на добронамереност и диалог между нашите две държави. Днес ние сме задължени да върнем климата на разбирателство между нас. Защото заедно можем повече", каза Петков.

Кирил Петков ще посети Скопие във вторник

Българският премиер ще замине на официално посещение в Северна Македония, както беше по предварителен план - на 18 януари (вторник), това става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет в събота.

Карантината на премиера бе свалена след четири дни, тъй като е ваксиниран с три дози и е дал отрицателен PCR тест.

В състава на българската делегация за Скопие са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

По-рано тази седмица Петков коментира, че посещението има за цел да покаже, че“през конструктивен диалог и диалогични действия можем да направим много повече от това, което се е случвало през последните години“.

В понеделник Консултативният съвет по национална сигурност при президента стигна до консенсус да продължи досегашната твърда политика към Северна Македония.

Правителството ще продължи да изпълнява рамковата позиция за Северна Македония от 2019 година, която е изпълнена с червени линии, и няма да обвързва напредъка на Скопие към ЕС със срокове, а с постигането на реални резултати.

Засега управляващата коалиция демонстрира единна позиция за отлагане на преговорите на Северна Македония към Европейския съюз и подкрепа за евроинтеграцията на Албания, която обаче остава блокирана, тъй като засега двете държави се движат заедно към ЕС.

През декември премиерът Петков си даде шестмесечен срок за регулиране на кризата и демонстрира далеч по-умерено отношение към Скопие.

mediapool.bg