Кламер БГ - Новини: Земетресение с епицентър в Гърция бе усетено в Благоевград и София часове след трус в Перник

Земетресение с епицентър в Гърция бе усетено в Благоевград и София часове след трус в Перник

България

|
Нед, 16 Ян 2022г. 17:20ч.
Земетресение с епицентър в Гърция бе усетено в Благоевград и София часове след трус в Перник

Земетресение с епицентър в Гърция бе усетено в Благоевград и София часове след трус в Перник

Земетресение с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер с епицентър в Егейско море, бе усетено силно в Благоевград и по-слабо в София тази неделя. Трусът е регистриран в 13:48 часа българско време. Епицентърът е на 66.4 километра западно от остров Лимнос (Гърция) и на 316 км от София.

Земетресението е с дълбочина от 9.8 километра, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По-късно след първия трус се регистрират и множество вторични трусове с по-слаб магнитуд, информират сеизмолозите от НИГГГ-БАН. Епицентърът е на дълбочина 19 километра в морето между Халкидики и Света гора, на 20 километра югозападно от Атон.

Силното земетресение в Гърция е усетено и в България - в Благоевград, в Петрич, в Пловдив, както и в София - по високите етажи в кв. "Хаджи Димитър", съобщи за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"До момента по-сериозните последващи трусове са вече над 15, като те са с магнитуд около 3 и над 3, има и единични трусове над 4. Ще има още доста последващи трусове от земетресението в Гърция, защото 5.5 е висок магнитуд и това е силно земетресение", обясни зам.-директорът на НИГГГ-БАН.

Тя уточни, че усещанията от земните трусове ще са по-слаби, защото епицентърът на земетресението е в Егейско море - на юг от Атонския полуостров. Очаква се обаче дълга серия от последващи трусове от това заметресение, която може да продължи и месец, каза доц. Петя Трифонова.

През изтеклата нощ имаше земетресение в района на Перник, което, макар и слабо, все пак е успяло да събуди много хора, коментира Петя Трифонова.

Тя припомни, че рано тази сутрин (03.42 ч.) от НИГГГ-БАН регистрираха земетресение с магнитуд 3 по Рихтер в района на Перник. "Земетресението е било придружено със силен тътен преди това и е поизплашило доста хора. Епицентърът на това земетресение е много близо до Радомир, като то е било усетено в Радомир и в Перник, обясни доц. Трифонова.

P { margin-bottom: 0.08in }

mediapool.bg