Кламер БГ - Новини: Премиерът: Изпълнихме искането на София за Паметника на съветската армия

Премиерът: Изпълнихме искането на София за Паметника на съветската армия

България

|
Четв, 03 Авг 2023г. 18:08ч.
Премиерът: Изпълнихме искането на София за Паметника на съветската армия

Паметник

Ден след като стана ясно, че правителството дава “зелена светлина” за премахването на паметника на съветската армия в четвъртък премиерът Николай Денков коментира казуса.

"Изпълнихме това, което иска от нас Столичният общински съвет (СОС)", каза Денков в отговор на въпрос за Паметника на Съветската армия в София. Както в сряда стана ясно Министерски съвет прие решение за променя статута на паметника - от публична държавна собственост в частна държавна собственост.

Също в сряда пред Mediapool областният управител на София Вяра Тодева уточни, че тази стъпка е необходима, за да се задейства дългата процедура по преместването на Паметника на съветската армия от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство или на друго място. Тя уточни, че тепърва ще се избере най-подходящия процедурен вариант как да стане преместването и дали е необходимо и последваща промяна в статута от частна държавна собственост в общинска собственост.

На 9 март тази година Столичният общински съвет прие доклад, с който възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия" от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен, извън централната градска част на София.

В детайли, Предложението за преместване на паметника на Съветската армия е на ГЕРБ и "Демократична България". Именно техните съветници го подкрепиха при разглеждането му в комисиите по култура и образование и по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, преди да бъде внесено в Столичния общински съвет (СОС) тази пролет.

Формално, докладът беше внесен още преди 3 години , но стигна до гласуване през тази година, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заръча на съветниците от партията да го подкрепят.

mediapool.bg