Кламер БГ - Новини: В крайна сметка МВР ще движи новата военна помощ за Украйна

В крайна сметка МВР ще движи новата военна помощ за Украйна

България

|
Пет, 04 Авг 2023г. 12:43ч.
В крайна сметка МВР ще движи новата военна помощ за Украйна

Сн. БГНЕС

След известно неразбирателство между МВР и военното министерство кой да отговаря за новия транш помощ за Украйна, който включва над 100 бронирани машини, правителството прехвърли отговорността на вътрешното министерство.

Кабинетът одобри проектоспоразумение между българското МВР и украинското МО за "безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника".

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще трябва да проведе преговорите и да подпише споразумение с украинците, след което ще има нова ратификация.

Представители на МВР и МО влязоха в дебат каква да бъде процедурата за осъществяването на помощта.

В рамките на парламентарната комисия по отбрана от МВР обявиха резерви да се договарят директно с украинската страна за предаването на машините, но от МО обясниха, че това е по-добрият вариант, защото процедурата при предаване би била по-кратка.

Предишните траншове военна помощ се прехвърляха със споразумение между двете военни министерства. Сега от МО обявиха готовност да окажат съдействие на МВР при уреждането на процедурата.

На Украйна ще бъдат дарени над 100 бронирани машини от резерва на МВР, които в продължение на десетки години не са били използвани, а генерират разходи за съхранение и поддръжка.

Не всички от машините са в добро техническо състояние, но украинците са казали, че въпреки това ще им бъдат в помощ.

МО вече предостави един пакет военна помощ, а в процес на изпращане е втори. Те включват предимно боеприпаси, но и някои системи въоръжение.

България очаква да бъде компенсирана от ЕС за част от военната помощ.

mediapool.bg