Кламер БГ - Новини: МВнР към Белград: Крайно неуместни изявления!

МВнР към Белград: Крайно неуместни изявления!

България

|
Пет, 04 Авг 2023г. 14:06ч.
МВнР към Белград: Крайно неуместни изявления!

Сградата на МВнР в София

С известно закъснение българското външно министерство реагира на поредните провокации от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич.

"Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България", посочват от МВнР.

По-рано тази седмица Ивица Дачич коментира отказа на България да признава национални малцинства с допускането, че "няма българи в Сърбия".

"България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това, толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия. А това вече наистина е ... Но, когато ние им казваме, а сърбите в България, тогава те отговарят: няма сърби в България. А, това означава ние да кажем няма българи в Сърбия“, каза Дачич.

От българското външно министерство коментират, че "както и досега, България ще продължи да полага грижи за гарантиране на правата на всички български общности зад граница".

"Разликата между конституционното устройство на Сърбия и други държави, сред които и България, не може да бъде използвана като аргумент за евентуален отказ на сръбската държава да изпълнява своя ангажимент за гарантиране на правата и свободите на представителите на националните малцинства, включително на българите", допълват от МВнР.

"България ще продължи да настоява институциите в съседната държава да спазват собственото си законодателство в областта на правата на националните малцинства, както и ангажиментите, произтичащи от процеса на присъединяване към ЕС".

"Приемаме за изненадващи и крайно неуместни изявления, които чрез хипотези и в преследване на вътрешнополитически цели поставят под съмнение съществуването на българи в Сърбия и необходимостта от защита на техните права. Това накърнява достойнството на сънародниците ни в съседната държава и по никакъв начин не допринася за развитието на добросъседски отношения с България. Подобно поведение противоречи на основни принципи и ценности на Европейския съюз и на декларирания стремеж на Сърбия за членство в това демократично семейство", пише още в позицията на МвнР.

Според данните от последното преброяване на населението миналата година като българи се определят около 12 900 души в Сърбия, чието население е около 6.7 милиона.

Дачич редовно изпраща провокативни послания към България.

В началото на 2020 година Дачич отново коментира българското малцинство пред държавната телевизия:

"За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?" .

mediapool.bg