Кламер БГ - Новини: Преместваем обект от 10 квадрата на четири етажа? Има го – на плаж "Росенец"

Преместваем обект от 10 квадрата на четири етажа? Има го – на плаж "Росенец"

България

|
Четв, 20 Авг 2020г. 16:47ч.
Преместваем обект от 10 квадрата на четири етажа? Има го – на плаж "Росенец"

Четириетажен "преместваем" обект стои неизползваем на плаж "Росенец-Север". Въпросната кула е изградена преди години с идеята да има и водна пързалка. До днес обаче такава няма. По документи обектът се води преместваем, но е изграден от здрава конструкция, хваната за скалите. Камъните пък са засипани с тънък слой бетон. Площта, върху която стъпва конструкцията, е само 10 кв. м. Но за сметка на това има четири етажа. Намира се близо до резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган край Росенец. Плажът "Росенец-Север" е отдаден на концесия на фирмата, собственик на сараите – "Хермес Солар".

Всичко зависи от технологията

Обектът наистина би могъл да мине за преместваем, стига технологията на изграждането му да бъде счетена за такава. Институциите обаче демонстрират странно нежелание изобщо да говорят по тази тема.

По закон какъв обект да има на плажа решава Министерството на туризма, което в момента се ръководи от вицепремиера Марияна Николова. Неговите правомощия обаче стигат до там да прецени дали да се строи или не. Или иначе казано – от какъв обект има нужда плажът.

Останалата част от изискванията – за конструкцията и изпълнението й - се спускат от общините. Правомощия има и строителният контрол. В случая това е община Бургас. Mediapool се опита да разбере повече подробности за обекта. От там обаче заявиха, че при тях нито е постъпвало искане, нито е давано разрешение за поставянето му. От туристическото министерство не знаеха повече за изграждането на обекта. В отговора им е записано следното:

"Министерството на туризма не разполага с данни за изграждането и пускането в експлоатация на въпросния обект поради липса на законови правомощия за контрол над тези дейности. Информация в тази насока обаче ще изискаме с писмо от органите за строителния контрол, определени в Закона за устройство на територията".

Подробности не дадоха и от фирмата концесионер. От "Хермес Солар" заявиха, че нямат човек, който общува с медиите.

Никой не знае

От туристическото министерство, което все пак е разрешило поставянето на кулата, не са наясно за какъв точно обект става дума. От там казаха, че нямат правомощия да се произнесат дали конструкцията е преместваема. От снимките на обекта обаче се вижда, че кулата е здраво хваната за скалите. Освен това околните камъни са бетонирани. Вероятно става дума за т.нар. "торкрет бетон" – технология, която се използва за укрепване.

Едновременно с това министерството твърди, че през април тази година е одобрило схема за преместваеми обекти и съоръжения. Кулата обаче е там от години. Дали с последното одобрение просто са разрешени други обекти или администрацията едва сега е установила съществуването на четириетажния десетквадратен обект, не става ясно.

От министерството на туризма все пак заявиха, че ще проверят случая. Ако се окаже, че обектът е незаконен, ще бъдат сезирани "компетентните органи за премахването му и за административно-наказателната отговорност на нарушителя".

Вдясно е резиденцията на Доган, синята кула е обозначена с червеното кръгче.

"Росенец" – там, където се раждат скандалите

През последните няколко седмици "Росенец" е една от най-обсъжданите теми в обществото. Всичко започна с опита на съпредседателя на "Демократична България" да стигне с лодка до лятната резиденция на Доган, която се намира в близост и до северния плаж. Той бе върнат в морето от охранители от НСО. Двама от тях бяха уволнени заради разразилия се скандал, а шефът на службата подаде оставка. Впоследствие прокуратурата извърши проверка и установи, че за част сградите в резиденцията на Доган няма документи.

mediapool.bg