Кламер БГ - Новини: Румен Радев вижда руските войски край Украйна като заплаха

Румен Радев вижда руските войски край Украйна като заплаха

Свят

|
Четв, 10 Фев 2022г. 15:33ч.
Румен Радев вижда руските войски край Украйна като заплаха

Румен Радев вижда руските войски край Украйна като заплаха

Тази криза създава заплаха за сигурността не само на България и на нашия регион, а на цяла Европа. Това е криза с глобални измерения. Там диалогът се води на най-високо ниво - между САЩ и Русия, НАТО и Русия, ЕС и Русия, коментира президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в отговор на въпрос дали струпването на руски войски по границата на Украйна застрашава националната сигурност на България.

България е част от усилията за намаляване на напрежението и деконфликтност. Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Не може да има военно решение, може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усилия, коментира държавният глава.

Заради напрежението около Украйна България обяви, че е готова да приеме войски от партньорски страни в НАТО, но в рамките на обща батальонна бойна група, в която да е рамкова държава и домакин. Идеята е в групата да бъдат включени и военни от други държави, които да помогнат и за преодоляването на дефицитите в българската армия.

САЩ вече изпратиха допълнителни сили в Полша и Румъния, но България остана извън тези планове заради позицията си.

"Естествено е, че батальонната бойна група не може да реши проблемите на нашата национална сигурност, но нейното изграждане е важно, защото то означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници, можем заедно да сформираме необходимите способности, да запълваме дефицитите, които имаме през годините по дадени решения или липса на решения и на подкрепа за изграждането на Българската армия, и така заедно да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза", каза Радев.

По думите м в НАТО има ясен процес по планиране и добави, че страната ни е предоставила и е предприела един гъвкав и отворен подход. Президентът посочи още, че за батальонната бойна група се говори много, но не много хора имат яснота какво представлява, какви са структурата, числеността, функциите, задачите й.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов припомни, че такива бойни групи има в Полша и балтийски страни. България обаче настоява тя да е рамкова държава, а не някоя от по-големите и модерни армии в НАТО, каквато е обичайната практика.

Радев коментира още, че най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на Въоръжените сили и нашите съюзни ангажименти

Той свика следващата седмица заседание на Консултативния съвет за национална сигуност (КСНС) заради състоянието на армията.

Декларацията на новото правителство, че гарантирането на нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължения на Българската армия трябва да бъде подплатено с ясни ангажименти, с ясни виждания и подкрепа как точно ще развиваме нашите Въоръжени сили и как ще ги осигуряваме, каза държавният глава.

mediapool.bg