Кламер БГ - Новини: Президентът назначи Гешев, започва дебат за прекратяване на недосегаемостта му (Видео)

Президентът назначи Гешев, започва дебат за прекратяване на недосегаемостта му (Видео)

България

|
Вт, 26 Ноем 2019г. 12:58ч.
Президентът назначи Гешев, започва дебат за прекратяване на недосегаемостта му (Видео)

Президентът Румен Радев обяви във вторник, че е подписал указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, но едновременно с това ще иниицира широк обществен дебат за промени в конституцията, който цели да сложи край на недосегаемостта на шефа на държавното обвинение.

"Отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор. Въпросът е в цялостния модел на българската прокуратурата. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейното значение сега е особено важно", обяви президентът. Той разкри, че започва широк обществен дебат за промени в конституцията, които да прекратят недосегаемостта на главния прокурор.

Румен Радев обяви, че е нямало как да се вслуша в призивите да не назначава Иван Гешев и така да наруши конституцията.

"Няма да допусна точно президентът да наруши конституцията", каза Радев. Иван Гешев бе избран на два пъти за главен прокурор от Висшия съдебен съвет по много спорна процедура, заложена в Закона за съдебната власт. След като Радев отказа да подшише указа за прокурор Гешев първия път, Висшият съдебен съвет просто прегласува неговата кандидатура.

"Днес подписах указ. Поканих го (Иван Гешев) за среща в президентство. Ясно изразих своите очаквания за справедливост в основата на която е независимата и ефективна прокуратурата, отнасяща се еднакво към всички", каза президентът.

"Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите", заяви държавният глава.

"Ясно изразих своите очаквания за справедливост в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона. Без оглед на участието във властта. Българите очакват развръзка за скритите офшорни сметки, имоти и придобивки на политици зад граница, за корупцията във властта, за безобразното качество на инфраструктурните проекти и ремонти, за грабежа на КТБ", добави той.

"Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор – не селективно посочване на виновни, а всички, престъпили закона, да бъдат наказани. В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова обществото ни е чувствително към тази процедура", каза Радев

Гешев: Ще развенчая мита, че ще бъдат всевластен

"Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Това, което категорично смятам да развенчая е митът, който се изгражда с политическа цел, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. Че той е безотговорен, също не е вярно. Затова, че той контролира всичко, също не е вярно. Това е политика", обяви Иван Гешев след срещата си с президента.

Той каза, че ще развенчава този мит с обясняване.

"Това, което през годините не е обяснява или не е обяснявано достатъчно, ще бъде обяснявано на българските граждани. Определен политически кръг успя да изгради до някъде мита, че българският главен прокурор е всевластна, безконтролна и каквато искате още фигура. Категорично заявявам на българските граждани, че това не е вярно", повтори пак Гешев.

Според него борбата с престъпността зависи от правоохранителните органи, прокуратурата и съда. Той каза, че не може само една структура да е виновна, че "цялата система не работи".

"А и не е вярно, че не работи, защото резултатите на българската съдебна система не са лоши в сравнение с тези на другите държави", каза Гешев.

Той допълни, че "прокуратурата трябва да е доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българите за справедливост".

"Това, което каза президентът, в голямата си част, може би не напълно, е това, което очаква обществото в по-голямата си част", каза бъдещият главен прокурор. Според него мястото на прокуратурата е в съдебната власт, където се намира и в момента.

"Не смятам, че съм работил селективно. Не само аз, но и екипът от прокурори и следователи (по делото КТБ). Това е моята оценка от юридическа гледна точка. Прокуратурата не може да отговори на други очаквания, извън тези в наказателния закон", коментира Гешев.

Той обясни, че след избора му "следва да се притесняват всички хора, които нарушават закона и така е във всяка демократична държава". Той се яви в президентството със значка на Васил Левски.

"Васил Левски е любимият ми национален герой", каза Гешев.

mediapool.bg