Кламер БГ - Новини: Борисов: Тръмп схвана, че "Белене" е много добър проект (Видео)

Борисов: Тръмп схвана, че "Белене" е много добър проект (Видео)

България

|
Вт, 26 Ноем 2019г. 13:19ч.
Борисов: Тръмп схвана, че "Белене" е много добър проект (Видео)

България е потвърдена за стратегически газов хъб, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

Борисов обясни пред журналисти, че двамата 15 минути са говорили и за проекта АЕЦ "Белене". Той разяснил, че не става дума за руска централа, а за "100 процента българска".

"Има реална възможност американската компания "Дженерал Електрик" да достави турбина, което ще вдигне и мощността. "Не мога да почна да правя американски реактори и да хвърля два чисто нови в реката. Ще ме бият българите с камъни.Той е бизнесмен и веднага схвана за какво става въпрос и, че това е един много добър проект", каза Борисов и припомни, че скоро се очакват у нас американски енергийни експерти.

Той припомни, че

от друга американска компания - "Уестингхаус" (Westinghouse ), може да се купува ядрено гориво.

Американският конгломерат "Дженерал Електрик"(General Electric) участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" с предложение за доставка на оборудване. Срокът за обявяване на компаниите, които ще бъдат поканени да подадат оферти за АЕЦ "Белене", изтича на 20 ноември, но решението ще стане ясно в края на месеца.

"Доналд Тръмп е много твърд и защитава своя интерес. И аз бях достатъчно твърд да му предложа варианти, в които и нашият интерес да е защитен. Казах му, че ние ако не сме балканският център за диверсификация и търговия на газ, как да обясня на българите, че Гърция и Турция могат, а ние не. Или какво да направим с нашата газопреносна мрежа, или с новите американски компресори. Той казва абсолютно си прав", посочи Борисов.

Тръмп питал за Николай Малинов

Борисов съобщи, че Тръмп е проявил интерес защо обвиненият в шпионаж

лидер

на движение "Русофили" Николай Малинов е бил допуснат да отиде в Русия, за да бъде удостоен с орден от руския президент Владимир Путин.

"Не можах да му обясня как е възможно след като прокуратурата, ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал да отиде в Москва", каза Борисов.

Преди няколко месеца самият той обясни, че скандалът около Малинов бил "шпионски в кавички".

Борисов бе предпазлив по темата за Русия и проведе кратък разговор на българо-руски с руски журналист на тема изтребители.

Борисов очаква Тръмп у нас

Борисов каза, че очаква Тръмп да посети България.

"Следващата ни среща ще бъде за отпадане на визите. Те разглеждат България като праволинейна държава, спазваща същите ценности. Убеден съм, че визите ще паднат", каза Борисов.

"Мисля, че президентът ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест", допълни той.

Тръмп е обещал да работи активно по този въпрос и да даде отговор скоро.

"Всички, които си мислеха, че идваме тука да ни кажат "Не, не, не" и "Купувайте оръжия" - точно обратното се получи", каза Борисов.

"Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път. При следващите ни срещи ще видите много по-съществени разлики", посочи той.

mediapool.bg