Кламер БГ - Новини: Президентът свиква 49-ото Народно събрание в сряда

Президентът свиква 49-ото Народно събрание в сряда

България

|
Пон, 10 Апр 2023г. 11:06ч.
Президентът свиква 49-ото Народно събрание в сряда

Президентът свиква 49-ото Народно събрание в сряда

Президентът Румен Радев свиква на първото заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април от 10.00 часа.

Указът вече е подписан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След изборите на 2 април в парламента намериха място шест политически формации. Най-голямата парламентарна група е тази на ГЕРБ с 69 мандата. Това е с пет места повече от коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която има общо 64 депутати. Групата на "Възраждане" ще се състои от 37 депутати, а тази на ДПС - от 36. Депутатите на БСП са 23, а на "Има такъв народ" - 11.

Според конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния депутат. В новия парламент това отново е Вежди Рашидов. Той откри и 48-ото Народно събрание, а на продължилото рекордните три дни първо заседание в крайна сметка бе избран и за председател.

Още миналата седмица Радев каза, че ще издаде указа, след като ЦИК обяви списъка с новите 240 народни представители, което стана в събота.

След изборите неофициалната информация беше, че първото заседание на новото Народно събрание да бъде насрочено за седмицата след Великден, но изглежда президентът е решил да избърза.

Още по темата:

ЦИК обяви имената на новоизбраните депутати

Така сега партиите имат изключително малко време да си разпределят стаите в парламента, както и местата в пленарната зала.

Преди откриването на предишното Народно събрание тези организационни срещи отнеха повече време от очакваното заради спорове около въпроса дали посланикът на Русия Елеонора Митрофанова да бъде канена. Тогава в крайна сметка бе решено тя да не получи покана.

Какво следва след свикването на 49-ото НС?

Сега след свикването на новоизбраното Народно събрание, остава въпросът кога президентът ще започне процедурата по връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство. Радев вече намекна, че този път не смята да бави процедурата.

Самата процедура започва с консултации с парламентарно представените политически сили. При 48-ото Народно събрание Радев разточи консултациите и те се проведоха за около месец, но в предишните парламенти това е ставало и за ден-два.

След като всички консултации бъдат проведени, може да бъде връчен първият проучвателен мандат на ГЕРБ.В конституцията няма срок, в който това трябва да се случи. Сроковете започват да текат едва след връчването му. Формацията ще има една седмица да го върне – изпълнен или не.

Още по темата:

Президентът намекна, че този път няма да бави процедурата с мандатите

Ако той е неуспешен, Радев ще връчи втория мандат, който ще бъде получен от ПП-ДБ. За връщането му отново ще има срок от седмица.

При третия ситуацията е малко по-различна - той трябва да бъде връчен в 7-дневен срок на избрана от държавния глава формация. Ако се стигне до това, Радев ще избира между "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. Избраната формация ще има пак седем дни, но за да излъчи кандидат за премиер.

След това на практика няма срок за връщането на мандата. Ако и той бъде неуспешен - парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени поредни предсрочни избори.

mediapool.bg

Вижте още