Кламер БГ - Новини: Президентът подписа промените в закона за борба с корупцията по високите етажи на властта

Президентът подписа промените в закона за борба с корупцията по високите етажи на властта

България

|
Пет, 04 Авг 2017г. 09:50ч.
Президентът подписа промените в закона за борба с корупцията по високите етажи на властта

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен съд.

Указът е издаден на 2 август, става ясно от днешния брой на Държавен вестник.

Новите разпоредби влизат в сила три месеца след обнародването им. Това означава, че от началото на ноември делата за корупция срещу министри, депутати, кметове и други представители на властта ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Досега тези дела се разглеждаха от Софийския градски съд.

Освен това се въвеждат и правила, с които се прекратява практиката на безкрайно отлагане на съдебните дела. По този начин се цели ускоряване на съдебния процес.

С подписването на укза президентът не се съобрази с призива на 5 извън парламентарни партии и осем граждански организации да наложи вето върху промените в НПК. Техният аргумент беше, че с промените се създава "извънреден трибунал".

"Прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта в Специализирания наказателен съд, който не е доказал своята ефективност, създава реална опасност за превръщането му в извънреден трибунал, който раздава политически мотивирано правосъдие – в унисон с исканията и поръчките на властта. Това прикрива основния проблем – липсата на качествено и ефективно разследване и на обвинения, които са достатъчно обосновани, за да издържат пред съда. Отказът от реформи на прокуратурата се прикрива с промяна на подсъдността на делата за политическа корупция", се твърди в искането за вето на

5-те партии и 8-те НПО-та.

Те настояват още държавният глава да наложи вето и върху поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

С промените в ЗСВ се цели повишаване прозрачността в имущественото и финансово състояние на магистратите, както и техните участия в различни професионални организации.

Поправките в ЗООС предвиждат обжалванията срещу инвестиционните проекти с национално значение да са само на една съдебна инстанция. Целта беше да се спрат непрекъснати жалби, с които се блокират важни проекти като строежа на магистрала "Струма" например.

Тези два закона не са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Президентът Румен Радев

има още седмица, за да реши дали да върне промените на депутатите или да издаде указ за тяхното обнародване.

mediapool.bg