Кламер БГ - Новини: Зам.-министърът на правосъдието: Новата комисия "Антикорупция" ще е без разследващи функции

Зам.-министърът на правосъдието: Новата комисия "Антикорупция" ще е без разследващи функции

България

|
Пет, 04 Авг 2017г. 09:59ч.
Зам.-министърът на правосъдието: Новата комисия "Антикорупция" ще е без разследващи функции

Новата комисия "Антикорупция" няма да има разследващи функции, съобщи зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов пред бТВ. Той коментира пректа на Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, публикуван за обществено обсъждане в понеделник.

"В момента специализираната дирекция в ДАНС работи по същия начин и си взаимодейства с прокуратурата, но няма разследващи, респективно полицейски функции", каза Евгени Стоянов. Той посочи, че новият орган няма да извършва обиск, претърсване и изземване.

Зам.-министърът отговори и на обвиненията, че новото звено ще обедини четири неработещи институции.

"То не е механичен сбор от четири структури. Заложили сме модел, при който те ще бъдат обединени, но това няма да е механично", каза Евгени Стоянов

Зам.-министърът допълни, че за служителите на тези четири структури са предвидени тестове за лоялност. Ако някой от служителите от старите структури не успее да ги издържи, това ще е основания за прекратяване на правоотношениятас него.

Председателят на комисията ще бъде с мандат от 6 години, за да не се припокрива той с мандата на парламента, обясни Евгени Стоянов.

mediapool.bg