Кламер БГ - Новини: Президентът на Косово Хашим Тачи е обвиняем за военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи е обвиняем за военни престъпления

Европа

|
Ср, 24 Юни 2020г. 19:21ч.
Президентът на Косово Хашим Тачи е обвиняем за военни престъпления

Президентът на Косово Хашим Тачи е обвиняем за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предявени му от Специализираната прокуратура в Хага.

Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които Хашим Тачи, бившият председател на парламента Кадри Весели и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК) са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора, се казва в съобщение на Специализираната прокуратура

Сред престъпленията, за които е обвинен косовският държавен глава и бивш командир от войната за независимост срещу Белград от 1998-а - 1999-а година, са близо 100 убийства.

Обвиненията са били повдигнати още през април, но бяха оповестени в сряда, 24 юни.

Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници.

"Обвинителният акт е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може да несъмнено да докаже всички съдържащи се в него обвинения", се казва в съобщението.

То идва дни преди планираната визита на Тачи в САЩ за разговори с лидерите на Сърбия за нормализиране на отношенията – това е едно от ключовите условия на ЕС към всяка страна, която иска да се присъедини към Съюза. Преговорите се водят с посредничеството на Вашингтон.

Специализираният трибунал за Косово е финансиран от ЕС. Ръководи се от законите на Косово, но е съставен от международни съдии и прокурори, а начело на институцията е българката Екатерина Трендафилова.

Трибуналът се помещава в холандския град Хага, включително за да се осигури защита на свидетелите. Преди създаването на съда имаше случаи на сплашване на свидетели по някои разследвания, свързани с високопоставени бивши служители от АОК, отбелязва Ройтерс.

До момента нито един от вишестоящите представители на АОК не е бил обвинен във военни престъпления. Няколко висши членове на сръбските сили за сигурност бяха обвинени и поставени зад решетките за военни престъпления по време на конфликта в Косово след присъди, постановени от друго съдилище – вече несъществуващият Международен трибунал на ООН за бивша Югославия.

Хашим Тачи (52 г.) ръководи антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 1990-те години.

Подобно на много други съвременни косовски политици, той имаше важна роля в събитията, изправили етническите албанци срещу сърбите в тогавашната сръбска провинция. Кръвопролитният конфликт завърши с намеса на НАТО в подкрепа на сепаратисткото движение и стартиране на 78-дневни бомбардировки срещу сръбски цели в Косово и в Сърбия.

Преди по-малко от година премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка, след като получи призовка от същия съд по подозрение във военни престъпления.

mediapool.bg