Кламер БГ - Новини: ЕС обсъжда отварянето за трети страни, САЩ изглежда няма да са във финалния списък

ЕС обсъжда отварянето за трети страни, САЩ изглежда няма да са във финалния списък

Европа

|
Четв, 25 Юни 2020г. 13:12ч.
ЕС обсъжда отварянето за трети страни, САЩ изглежда няма да са във финалния списък

Европейските страни продължават дискусиите си, за да съставят списък на страните, чиито граждани ще бъдат допускани да влизат в Съюза от 1 юли на базата на епидемиологични критерии, които рискуват да изключат от списъка САЩ, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

"Целта е да има одобрен списък до края на седмицата", каза за Франс прес европейски източник.

Този списък трябва да включва между 10 и 15 страни и ще бъде тема на разговор на постоянните представители на страните членки в петък. Те дебатираха серия от критерии, които трябва да бъдат взети предвид, за да се разреши на пътници, идващи от трети страни, да влязат в съюза или в Шенгенската зона. Но тези дискусии ще продължат.

Несъществените пътувания към блока са забранени от средата на март и ограниченията трябва да бъдат прогресивно вдигнати от 1 юли.

Според вътрешен документ на Съвета на ЕС, с който се е запознала АФП, страните, които могат да бъдат засегнати от вдигане на рестрикциите за пътуване, трябва да имат епидемиологична ситуация, която да е съпоставима или по-добра от тази в ЕС.

Прагът от 16 случая на зараза на 100 000 жители за 14 дни се споменава в документа, което изключва САЩ, страната с най-много заразени и смъртни случаи в света (над 121 000).

Вчера в. "Ню Йорк таймс" спомена за два проекта за списък на страните, за които се преговаря в ЕС, от които САЩ са изключени, припомня Франс прес.

Източници са казали и пред ДПА, че освен САЩ, от финалния списък могат да бъдат изключени и граждани, идващи от Русия и Бразилия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани от 13 март влизането на територията на страната на пътници от повечето европейски страни, за да спре разпространението на пандемията. Той направи същото и спрямо Китай, Иран, Бразилия, Мексико и Канада.

mediapool.bg