Кламер БГ - Новини: Президентът на Казахстан критикува своя предшественик Назарбаев

Президентът на Казахстан критикува своя предшественик Назарбаев

Свят

|
Вт, 11 Ян 2022г. 15:13ч.
Президентът на Казахстан критикува своя предшественик Назарбаев

Нурсултан Назарбаев

Президентът на Казахстан обвини днес своя влиятелен наставник и предшественик Нурсултан Назарбаев, че е благоприятствал появата на "каста от богаташи", властвала над богатата на петрол и газ страна, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че той е казал това една седмица след избухването на кръвопролитни бунтове на фона на социален гняв.

"Благодарение на първия президент, Елбасъ ("Лидер на нацията", бел. АФП), в страната се появи група от много доходоносни компании, много богати хора. Според мен е време да се отдаде дължимото на народа на Казахстан", каза Касъм-Жомарт Токаев.

Синове, зетьове, внуци и други близки на Назарбаев контролират в момента важни постове и икономически интереси в страната, отбелязва АФП.

Казахстанският президент обяви петгодишен мораториум върху повишаването на заплатите на министри, ръководители на региони и депутати, информира ТАСС.

Освен това държавният глава възложи на правителството съвместно с Националната бизнес камара "Атамекен" до две години да приеме програма за повишаване на доходите на населението.

mediapool.bg