Кламер БГ - Новини: Представител на ЕС е бил задържан незаконно в Беларус

Представител на ЕС е бил задържан незаконно в Беларус

Свят

|
Четв, 08 Септ 2022г. 14:42ч.
Представител на ЕС е бил задържан незаконно в Беларус

Представител на ЕС е бил задържан незаконно в Беларус

Изпълняващият длъжността шарже д'афер на ЕС в Минск е бил задържан от полицията в Беларус за повече от два часа. Това потвърди днес говорител на Европейската служба за външна дейност.

Той определи задържането като незаконно и добави, че то представлява сериозно нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, като засяга сигурността на дипломатите в Беларус. Задържането е станало при напускането на дипломата на заседание на съда по произнасянето на присъди при закрити врата срещу политически затворници, поясни говорителят. Той определи произнесените присъди като прекалено продължителни и тежки.

По неговите думи събитията са се развили в началото на седмицата. Говорителят определи случая като много неприятен, неприемлив и осъдителен. Той добави, че беларуският шарже д'афер в Брюксел е бил привикан с настойчивото искане на обяснения. Беларуският представител е бил призован подобен случай да не се повтаря повече.

Говорителят уточни, че за втори път беларуските власти действат незаконно спрямо европейски официални представители. Това е неприемвливо и осъдитилно, в нарушение на дипломатическия статут, обобщи той.

mediapool.bg