Кламер БГ - Новини: България слезе до 68-мо място в класацията на ООН за човешкото развитие

България слезе до 68-мо място в класацията на ООН за човешкото развитие

Свят

|
Четв, 08 Септ 2022г. 15:05ч.
България слезе до 68-мо място в класацията на ООН за човешкото развитие

България слезе до 68-мо място в класацията на ООН за човешкото развитие

Наслагването на кризи, основната от които безспорно е кризата с пандемията от коронавирус, върна света пет години назад от гледна точка на човешкото развитие, констатира публикуваният в четвъртък доклад на ООН, предаде Франс прес.

Според ООН резултатът от това наслагване е засилването на недоверието и недоволството по света.

За първи път от създаването си преди повече от 30 години Индексът на човешкото развитие, който взема предвид очакваната продължителност на живота, достъпа до образование и здравеопазване, средните доходи, качеството на живота, върви надолу в продължение на две последователни години, 2020 и 2021 г., се казва в доклада на Програмата на ООН за развитие.

Условията на живот в 90% от страните по света са се влошили през 2021 г., включително и в България.

Дори в разгара на финансовата криза преди около десет години, индексът се беше понижил само в една от десет държави, заяви Ахим Щайнер, ръководител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

"Това означава, че умираме по-рано, че сме по-малко образовани и че доходите ни намаляват", заяви ръководителят на Програмата Ахим Щайнер в интервю за Франс прес.

"Като вземете предвид тези три параметъра, можете да добиете представа защо хората започват да са отчаяни и недоволни и да се тревожат за бъдещето", изтъкна Щайнер.

"И преди сме минавали през катастрофи, преживявали сме конфликти и преди, но наслагването на нещата, с които се сблъскваме днес, е сериозен удар по развитието на човечеството", каза още той.

Данни за България

България слиза с четири места надолу в сегашната класация, която отразява данните от 2021 година. В нея страната ни заема 68-мо място. Изпреварват я дори Сърбия, Черна гора и Грузия. България се оказва единствената държава от ЕС, която не намира място сред най-високоразвитите държави в света.

Швейцария оглавява класацията. Тя изпреварва дори Норвегия, която миналата година беше първа, отбелязва Дойче веле.

Данните в класацията показват, че продължителността на живота за новородените в България е - 71.8 години, а като среден личен доход са отчетени 23 071 долара годишно.

mediapool.bg