Кламер БГ - Новини: Предсрочни избори в Португалия могат да възпрепятстват плана за възстановяване

Предсрочни избори в Португалия могат да възпрепятстват плана за възстановяване

Европа

|
Четв, 28 Окт 2021г. 15:36ч.
Предсрочни избори в Португалия могат да възпрепятстват плана за възстановяване

Премиерът Антониу Коща говори от парламентарната трибуна

Португалският парламент отхвърли вчера предложения от социалистическото правителство на малцинството държавен бюджет за 2022 г.. Очаква се това да доведе до предсрочни избори и да спре изпълнението на плана за възстановяване след пандемията от коронавируса, предава Асошиейтед прес.

След месеци на преговори умерената Социалистическа партия бе изоставена от крайнолевите си съюзници - Комунистическата партия и Левия блок. Те задържаха на власт правителството през последните 6 години, гласувайки в подкрепа на неговите политики или въздържайки се при гласуване.

Предложението за бюджета бе отхвърлено със 117 гласа "против", "за" бяха 108 депутати, а петима се въздържаха.

"Съвестта ми е чиста", заяви премиерът Антониу Коща пред депутатите. "Защото направих всичко, което можах, за да може този бюджет да работи, без да се добавя към него нищо, което би навредило на страната".

По повод усилията за икономическо възстановяване, той каза, че "последното нещо, от което се нуждае Португалия, и което португалците заслужават в този момент, е политическа криза".

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза, който няма правомощия в изпълнителната власт, но контролира управлението на страната, бе предупредил, че ще свика предсрочни избори, ако парламентът не одобри плана на правителството за държавните разходи за следващата година. Той може да направи официално изявление следващата седмица, след консултации с политическите партии и други политически структури.

Настоящият четиригодишен мандат на правителството изтича през 2023 г.

Заради конституционните изисквания, които трябва да бъдат изпълнени преди провеждането на избори, и имайки предвид коледните празници, предсрочните избори вероятно ще са през януари.

Това означава, че нова програма за разходите през 2022 г. вероятно няма да бъде внесена в парламента по-рано от април.

Този график обрича Португалия на политически вакуум, който ще трае месеци, и то точно в момент, в който правителството беше готово да задвижи икономиката след пандемията от коронавируса, като вложи в нея помощ от Европейския съюз в размер на 45 милиарда евро.

На всичко отгоре появата на по-малки партии, които през последните години спечелиха места в парламента, включително и набиращата все по-голяма популярност дяснопопулистка партия замъглиха политическата перспектива, според Франсишку Перейра Коутиньо, професор по политически науки в университетa "Нова" в Лисабон.

"Тази криза е по-малко обезпокоителна от това, което може би се задава след това. . . с по-нестабилната и променлива политическа ситуация от сегашната", заяви той.

Популярната масова ваксинационна кампания помогна на Португалия за момента да овладее до голяма степен коронавируса. От средата на септември новите случаи на дневна база са по-малко от 1000, а смъртните случаи за денонощие са единични. С оглед на това пандемията не би трябвало да попречи на провеждането на избори в страната, чието население е 10,3 милиона души.

Проведени неотдавна проучвания на общественото мнение показват, че Социалистическата партия лесно ще спечели изборите, но отново малко няма да и достигне, за да формира правителство на мнозинството.

Коща, който заема поста премиер през последните 6 години и стана много по-популярен миналата година в Европейския съюз по време на португалското председателство на блока, се смята от мнозина за потенциален кандидат за международен пост. Едни слаби изборни резултати за него могат да се окажат знак, че е време да напусне националното правителство.

Както Комунистическата партия, така и Левият блок загубиха гласове на изборите през 2019 г. Смята се, че популярността им спада отчасти и заради подкрепата им за по-умерените социалисти.

В дясноцентристката Социалдемократическа партия, основната опозиционна сила, се води лидерска битка и тя до голяма степен не успя да се възползва от затрудненото положение на правителството.

Различията между социалистите и крайнолевите им съюзници тази година значително се засилиха. Ключови несъгласия имаше за размера на увеличаването на минималната заплата, новите правила за правата на работещите на свободна практика и на работещите от вкъщи, увеличаването на данъка върху дохода, разходите за обществено здраве и пенсионните права.

mediapool.bg