Кламер БГ - Новини: Отново сме в зимното часово време

Отново сме в зимното часово време

Европа

|
Нед, 31 Окт 2021г. 09:31ч.
Отново сме в зимното часово време

Отново сме в зимното часово време

В нощта на събота срещу неделя, 31-ви октомври, се върнахме към зимното часово време. В 4 часа през нощта в неделя часовниците бяха върнати с час назад.

През март 2019-а

Европейският парламент гласува да отпадне сезонната смяна на часа, след като в допитване, проведено през 2018 година, гражданите на ЕС се обявиха против смените на времето. Държавите членки решават дали преминат на изцяло лятно или зимно часово време.Само че Съветът на ЕС така и не е постигнал единодушие в консултациите, които текат от 2019 година насам. На срещите на върха на ЕС темата все оставаше на заден план, а акцентът все беше Брекзит, проблемите с климата, пандемията и други важни въпроси, припомня Дойче веле.

Някои от държавите членки искат завинаги да се запази лятното време, други държат твърдо на зимното. За някои се съмва твърде късно, за други се стъмва твърде рано. Правят се многобройни справки в таблиците за броя на слънчевите часове, за времената на изгрева и на залеза. Анализатори отбелязват, че цяла Франция би трябвало да бъде в една по-западна часова зона, а Полша - в по-източна.

Някои евродепутати предричат истински времеви хаос и край на европейския вътрешен пазар, ако всяка държава членка започне да се отнася към времето така, както ѝ харесва. Това, разбира се, е абсурд, тъй като единно лятно и зимно часово време в ЕС има едва от 2002 година - а континентът все пак е функционирал някак и преди това.

mediapool.bg