Кламер БГ - Новини: Председателстващият ЕС Борисов напуснал срещата в Брюксел, за да гледа мача

Председателстващият ЕС Борисов напуснал срещата в Брюксел, за да гледа мача

България

|
Пон, 25 Юни 2018г. 17:14ч.
Председателстващият ЕС Борисов напуснал срещата в Брюксел, за да гледа мача

Министър-председателят Бойко Борисов е напуснал работната среща, посветена на миграцията, която се проведе в неделя в Брюксел, за да ... гледа мача Япония - Сенегал от Световното първенство по футбол. Куриозният факт съобщи в своя Туитър профил кореспондентът на "Файненшъл таймс" Махрейн Хан.

Хан, която е завършила "Модерна история и Политика" в Оксфорд, отбелязва, че Борисов е премиер на страната, която все още председателства Съвета на ЕС.

Mark of today's migration mini-summit that Bulgarian PM - Bokyo Borissov whose country is still holding the EU presidency - left the room to watch Japan v Senegal in World Cup. #JAPSEN #WorldCup

— Mehreen (@MehreenKhn) June 24, 2018

Тя е кореспондент на световното издание "Файненшъл таймс" в бюрото му в Брюксел от септември миналата година и отговаря за финансовите и политически новини от ЕС. От профила й в Туитър е видно, че следи всички срещи, а постингите й дават контекст на напрегнатата ситуация, свързана с новия опит на ЕС да намери решение на проблема с мигрантите и даването на убежище.

И докато в останалите си туитове Хан говори за политическите възгледи на Конте, Макрон и Меркел, премиерът Борисов не присъства в тях с нищо. Единствената отредена му роля е на футболен фен.

В един от коментарите под публикацията на Махрейн Хан за Борисов е направено важното уточнение, че освен футболен фен, Борисов е и "професионален футболист". А за да бъде удостоверена вярността на твърдението, е публикувана емблематична снимка на Борисов с екип на "Бистришките тигри".

Неформалната среща, посветена на миграцията, е едно от най-важните събития в периода на изтичащото българско европредседателство. Целта й не беше да намери крайно и единно решение – което си остава все така невъзможна задача, а да очертае посока, в която може да се търсят компромиси между страните членки при новата динамика в ЕС след идването на новото италианско правителство и заплахата от политическа криза в Германия заради конфликта между Мерекел и коалиционния й партньор Хорст Зеехофер, настояващ за твърди мерки спрямо миграцията.

Самият Борисов направи изявления и преди началото на срещата, и след края й, изтъквайки признанието на европейските партньори за усилията на българското правителство в охраната на границата.

mediapool.bg