Кламер БГ - Новини: Предложено е да отпадне ограничението за президентските мандати на Путин

Предложено е да отпадне ограничението за президентските мандати на Путин

Свят

|
Вт, 10 Март 2020г. 14:10ч.
Предложено е да отпадне ограничението за президентските мандати на Путин

Депутатите от руския парламент обсъждат да отпадне ограничението за президентските мандати на Владимир Путин. Предложението бе направено от депутата от "Единна Русия" Валентина Терешкова във вторник, докато Държавната дума разглежда на второ четене законопроекта за промени в конституцията. Терешкова предложи след приемането на поправките да отпадне ограничението за броя на президентските мандати, съобщиха руски медии. Председателят на Думата Вячеслав Володин заяви, че инициативата трябва да се консултира с президента и лидерите на парламентарните фракции и обяви прекъсване на заседанието.

Председателят на фракцията на "Единна Русия" Сергей Неверов заяви, че подкрепя тази поправка.

"Защо да се градят изкуствени конструкции, всичко трябва да е честно, открито, публично предвидимо. Или въобще да се премахне ограничението за броя на президентските мандати в конституцията. Или ако ситуацията го изисква, а най-важното, ако това поискат хората, да се заложи в закона възможност за действащия президент отново да бъде избиран на тази длъжност, вече в съответствие с обновената конституция", каза космонавтката Терешкова по време на заседанието.

По думите й, възможността Владимир Путин да остане на президентския пост е "стабилизиращ фактор" за страната и ще "охлади страстите на тези, които се опитват да интригантстват и да разклащат ситуацията".

Изявлението на Терешкова бе посрещнато с аплодисменти в залата. По предложение на Володин депутатите излязоха в почивка, за да проведат консултации по този въпрос и с президента, и вътре във фракциите.

Самото обсъждане на близо 200 промени в конституцията започна със сензация – първо лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски, а след това депутатът Александър Карелин от "Единна Русия" предложиха да се обявят предсрочни избори, тъй като правомощията на Държавната дума се променят съгласно новите текстове в конституцията.

Инициативата им обаче беше засенчена от Валентина Терешкова.

Промените в конституцията бяха предложени през януари от Путин в обръщението му към Федералното събрание. Путин внесе и законопроекта за промените в Държавната дума, която на 23 януари го гласува на първо четене. Окончателното приемане е насрочено за 22 април.

*Очаквайте подробности

mediapool.bg