Кламер БГ - Новини: Предложен е закон за защита на подателите на сигнали за корупция и нарушения

Предложен е закон за защита на подателите на сигнали за корупция и нарушения

България

|
Четв, 21 Апр 2022г. 17:52ч.
Предложен е закон за защита на подателите на сигнали за корупция и нарушения

Предложен е закон за защита на подателите на сигнали за корупция и нарушения

Правосъдното министерство публикува за обществено обсъждане проект на Закон за защита на подателите на сигнали за корупция и за всякакъв род нарушения на властите.

Законопроектът ще гарантира ефективна защита в редица сфери - обществени поръчки, финансови услуги, продукти и пазари, предотвратяване на изпирането на пари и опазване на околната среда, коментират вносителите. Предложението е антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да действа като централен орган за външно подаване на сигнали.

За първи път в българското законодателство се създават специални правила при публично оповестяване на информация за нарушения. В това число влиза съобщаване за нередности през онлайн платформите, социалните мрежи и медиите.

Обхванати са и подателите на сигнали за наличие на опасност за обществено здраве, защита на потребителите, безопасност на транспорта, защита на неприкосновеността на личния живот и личните данни, сигурност на мрежите и информационните системи и други,

Държавата се готви да предостави защита не само на подателите на сигнали, но и техните близки.

Защитата се изразява в забрана за ответни действия с цел отмъщение, които могат да бъдат под формата на уволнение, понижаване в длъжност, налагане на дисциплинарни мерки, предсрочно прекратяване или разваляне на договор и други.

Според вносителите тези забрани биха имали важен възпиращ ефект към този, който би искал да си отмъсти с административни мерки.

С цел ограничаване на злонамереното подаване на сигнали се предвиждат няколко допълнителни особености за информацията, която се подава. Изискването е всеки сигнал да се основава на разумни основания, че информацията е вярна към момента на подаването й.

mediapool.bg