Кламер БГ - Новини: Предаден от България на Турция опозиционен политик получи убежище в Полша

Предаден от България на Турция опозиционен политик получи убежище в Полша

България

|
Ср, 10 Авг 2022г. 12:20ч.
Предаден от България на Турция опозиционен политик получи убежище в Полша

Селахаттин Юрон

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото българските власти предадоха на режима в Турция преди две години, е получил убежище в Полша, съобщи OFFnews. Той е избягал отново от Турция и е успял да стигне до Полша, където му даден статут на бежанец.

Юрюн бе експулсиран от България септември 2020 г. дни след телефонен разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган. Случаят бе поредният, станал причина за скандал. След опита за преврат през 2016 г. режимът на Ердоган активно издирваше избягали в чужбина, заподозрени, че участвали в организацията, за която бе обвинен Фетуллах Гюлен.

По онова време агенцията за бежанците бе отказала да даде статут на Юрюн. Производството обаче бе висящо пред административния съд и логиката бе да се изчака края на делото и окончателното решение за статута му. Вместо това обаче Юрюн бе предаден от МВР, а оправданието бе, че има подписано споразумение между ЕС и Турция.

След предаването му той е вкаран в затвор в Одрин. Според информацията на OFFNews през юли 2021 г. той е успял да избяга от Турция повторно. Стигнал е до Варшава с фалшив паспорт, където е бил затворен в център за чужденци. Докато е там, турският съд го осъжда на 12.5 години затвор. Те твърдят, че Юрюн, който е кюрд, има връзки с организацията ПКК, считана от режима в Анкара за терористична.

След като полските власти му дават статут, той се премества на частен адрес.

mediapool.bg