Кламер БГ - Новини: Пред табелата на Бойково премиерът разясни как държавата се грижи за пътищата

Пред табелата на Бойково премиерът разясни как държавата се грижи за пътищата

България

|
Четв, 11 Фев 2021г. 14:53ч.
Пред табелата на Бойково премиерът разясни как държавата се грижи за пътищата

След като в сряда правителството раздаде поредните милиони на общините за ремонт на пътища, храмове и училища, в четвъртък премиерът Бойко Борисов хвана джипа и потегли на нова обиколка из страната. Този път проверката му беше на пътя Първенец - Лилково, но попътно откри село Бойково и се снима до табелата му. Селото се намира в община Родопи, недалеч от Пловдив и в него живеят около стотина души.

Традиционно по време на пътните обиколки Борисов е придружаван от заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, а инспекцията му се излъчва на страницата във Фейсбук.

Борисов отчете, че са заделени 20 милиона лева за пътни ремонти, укрепват се свлачища.

Пътят между Първенец и Лилково е в изключително лошо състояние и се ремонтира - ще се положи асфалтова настилка и ще се разшири габаритът. На този път има и свлачище в близост до разклона за село Ситово, което ще бъде укрепено. В рамките на четири месеца вече ще има асфлатова настилка, обеща Борисов.

"Компрометираните места ще ги направим. Машините работят, разширяват габаритете, асфалтират, укрепваме пътя. В момента се прави и ще бъде асфалтиран до Лилково в рамките на 4 месеца", каза Борисов.

Ремонтът на пътя между Първенец и Лилково ще се извършва на етапи. В момента се работи по участъкамежду селата

Бойково и Брезовица. Той е в тежък планински терен, в дефилето на река Първенецка, с малък габарит и без асфалтова настилка. Липсата на отводняване образува дупки и коловози, предизвиква свличане на части от пътното тяло в дерето на реката, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

"Навсякъде, където има компрометирани пътища в момента работят машини, работят строители. И за да не излезе като оправдание, но от -7 до +17 градуса са 24 градуса разлика и това е пагубно за особено за такива стари пътища или такива, които виждате въобще... Това се води път, води се и държавен път, но до сега не е правен", отбеляза Борисов.

След това се отправи на инспекция на околовръстно шосе на Пловдив и на изграждащите се локали по пътя за Асеновград. Те са важни, както за индустрията в региона, така и за вързката между двата областни града - Пловдив и Смолян.

"От няколко дни стартирахме и ремонта на Околовръстния път на Пловдив. Индустрията в региона се разви много през последните години и е нужно пътят да бъде разширен и модернизиран.Търговете по обществените поръчки саизцяло електронни.

Това е 100% борба с корупцията. Прозрачно, даваш си офертата и не само в строителството, но и в "Булгартрансгаз" за газопроводите вече е така. Така осигуряваме пълна прозрачност при изразходването на парите на българските данъкоплатци", заяви Борисов.

С разширението на пътя Пловдив – Асеновград изпълняваме обещанието, което дадохме на хората, добави премиерът. Стойността на проекта е над 24 млн. лв., а срокът на изпълнение е до края на тази година.

В локалното платно за Пловдив в участък от около 5 км е положен първият асфалтов пласт от битумизирана баластра. В другите участъци се уплътнява и профилира трошено-каменната настилка. На място работят десет 30-тонни верижни багера, десет колесни и комбинирани багера и друга тежка техника. В платното за Асеновград се извършват изкопни, земни и насипни работи, както и строително-монтажни дейности за изместване и ново изграждане на комуникациите, се казва в съобщението на пресслужбата на правителството.

Борисов обеща и ремонт на подпорната стена на пътя Девин – Кричим, който беше ремонтиран основно преди година за 22 млн. лв. по европрограма, но сега пропадна 30-метров участък.

Относно огромна пукнатина, която се появи под колоните на автомагистрала "Струма" край Мало Бучинопремиерът разясни, че там има 20-метрови пилони в земята, което осигурява сигурността на пътя въпреки проблема. Тепърва предстои отводняване на терена.

Министър-председателят коментира и темата с миграционната вълна, която не се усеща от гражданите, но работата на българските граничари не е спирала.

"Няма нощ, в която между 80 и 200 нелегални мигранти да не бъдат възпирани да влязат в България по нелегален път...Има КПП-та, където всеки, който бяга от война, може да влезе в България. Но нелегално не е възможно", каза Борисов.

Той похвали българските граничари, че се справят прекрасно с миграционната вълна, която продължава.

mediapool.bg