Кламер БГ - Новини: Видният трансплантолог проф. Никола Владов получи орден "Стара планина" I степен

Видният трансплантолог проф. Никола Владов получи орден "Стара планина" I степен

България

|
Четв, 11 Фев 2021г. 15:15ч.
Видният трансплантолог проф. Никола Владов получи орден "Стара планина" I степен

Видният чернодробен хирург и трансплантолог проф. д-р Никола Владов бе удостоен от президента с орден "Стара планина" I степен, без лента, с мечове.

Отличието му бе връчено за значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване на чернодробно-панкреатичната хирургия и прилагане на интраоперативната ехография, за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса, за цялостна дейност в областта на военномедицинското дело, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Проф. д-р Никола Владов, д.м.н. е роден през 1960 г. През 1987 г. завършва медицина в Медицински университет – София. През 1993 г. придобива специалност хирургия, като по същото време работи в І-ва хирургична клиника на УМБАЛСМ "Пирогов" и специализира при професор Y. Chapuis в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж.

В периода 2003-2009 г. е началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА – София, като през 2005 г. е избран за доцент към клиниката. През 2006 г. специализира "Чернодробна трансплантация" в хирургичната клиника на Cochin Hospital, Париж при професор О. Soubrane и "Лапароскопска колопроктология" в Hospital of Monfalcone, Италия при професор J. Pinjata.

От 2007 г. е ръководител на Програмата за чернодробни трансплантации на ВМА, а от 2009 г. е ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

През 2009 г. защитава дисертация на тема "Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход и възможности за хирургично лечение" за придобиване на научната степен "Доктор на медицинските науки".

Носител е на множество отличия и награди в страната. Специализирал е лапароскопска чернодробна хирургия във Франция и е почетен член на Френската академия по хирургия.

mediapool.bg