Кламер БГ - Новини: ИТН: До края на седмицата може да има готов кабинет

ИТН: До края на седмицата може да има готов кабинет

България

|
Пон, 26 Юли 2021г. 19:07ч.
ИТН: До края на седмицата може да има готов кабинет

ИТН: До края на седмицата може да има готов кабинет

Предполагам, че до края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена , каза депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Радостин Василев преди консултации на експертно ниво, които се провеждат в понеделник.

"Ние споделяме само политиките на партиите в Народното събрание, който реши – подкрепя който реши – не подкрепя, така е най- справедливо. Ние не говорим за коалиции и някакъв порцион раздаване на постове и преговори на политически позиции", каза Василев.

На въпрос дали очаква мандатът за съставяне на правителство да бъде връчен до края на седмицата от президента, той отговори, че това е в прерогативите на президента. "Когато го връчи, ние сме готови. Сигурно сме готови. Предполагам, че сме готови", допълни Василев

От ИТН отново подчертаха, че ако има правителство с техния мандат, то ще е еднопартийно и сами ще изберат състава на кабинета си. Преговорите, които се водят, са за подкрепа на политики.

Ден след изборите шоуменът Слави Трифонов представи първия проектокабинет от ефира на телевизията си 7/8 ТВ. За премиер предложението бе бившият вицепремиер и министър от правителствата на Сакскобургготски и Тройната коалиция Николай Василев.

"Демократична България" и коалицията около Манолова отказаха да подкрепят правителство, а по-късно Трифонов оттегли проектокабинета. След това ИТН обяви, че ще представи новия състав след консултациите с останалите парламентарни партии без ГЕРБ.

Първите експертни теми

Миналата седмица формацията на Слави Трифонов проведе начални консултации с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), БСП и ДПС. В понеделник започнаха експертните разговори. Първата тема беше правосъдие, обсъждането започна с представители на "Демократична България".

След разговорите от ДБ изразиха увереност, че ще бъдат приети промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Очаквано остава отворен въпросът дали ще се събере мнозинство от 180 депутати за промяна на конституцията, с която да бъдат прекратени предсрочно мандатите на ВСС и на главния прокурор Иван Гешев.

"Разговорите бяха експертни и нямаха характера на политически преговори", каза след срещата Надежда Йорданов от ДБ.

"Имаме нюанси в някои позиции. Разговорите продължават, гледаме в една посока", добави тя. Сред "нюансите" са специализираното правосъдие, структурата на ВСС и прокурорската колегия, както и детайли около избора на главен прокурор.

"Съдейки по разговора за правосъдие, правителство ще има", каза адвокат Николай Хаджигенов от ИБГНИ след разговора с ИТН. "Ние се застъпваме по програмите за правосъдие може би на 95% с "Демократична България", приятно съм изненадан с "Има такъв народ" също", добави той и подчерта, че останалите 5% касаят само дребни детайли.

Обсъден е бил и сектор "Социална и бюджетна политика". Мая Манолова обясни, че задължително условие, за да получи ИТН подкрепата на ИБГНИ е минималната пенсия да стане 369 лв. от 1 октомври. По думите ѝ имало съгласие от страна на хората на Трифонов по темата.

В икономиката и финансите имало припокриване между двете формации. "Запазването на 10% корпоративен данък, запазването на плоския данък, включването на необлагаемия минимум, както и повишаване на прага за регистрация на фирми по ДДС", каза Мария Капон от ИБГНИ.

Социалната политика е акцент и в срещата на БСП с ИТН. "Много от нещата съвпада, друг е въпросът кой си държи на предизборните обещания и кой не", каза преди разговорите социалистът Георги Гьоков.

Разговорите ще продължат през седмицата и едва след това ще се разбере дали и около какви точно конкретни политики и стъпки за постигането им има съгласие. Следващата седмица ще бъде проведена и тристранна среща между ИБГНИ, ДБ и ИТН.

Предварителните заявки за правосъдието

След първата среща миналата седмица съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че ако има правителство с ИТН са се разбрали, че "сменяме Гешев, сменяме ВСС". Именно съдебната реформа е една от ключовите теми за ДБ.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" също определиха съдебната реформа като основен приоритет.

Същата заявка даде и БСП.

Разговорите продължават само с "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП. За ДПС срещата в неделя беше последна.

"Ние не участваме в преговорите, казахме каквото имахме да кажем", коментира Йордан Цонев от ДПС пред бТВ.

И трите партии, които продължават преговорите, виждат сходства с ИТН по темата със съдебната реформа. Има обаче и една значителна разлика – в учредителната декларация на партията на Слави Трифонов е записано, че формацията иска пряк избор на главен прокурор. Останалите формации обаче са против подобен подход. На днешните разговори не е била обсъждана тази тема.

mediapool.bg