Кламер БГ - Новини: Северна Македония ще впише българите в конституцията си, но само ако влезе в ЕС (обновена)

Северна Македония ще впише българите в конституцията си, но само ако влезе в ЕС (обновена)

България

|
Пон, 26 Юли 2021г. 19:12ч.
Северна Македония ще впише българите в конституцията си, но само ако влезе в ЕС (обновена)

Зоран Заев, сн. БГНЕС

Северна Македония е готова да впише българите в конституцията си наравно с другите народи, но това може да стане едва непосредствено преди присъединяването на страната към Европейския съюз, каза македонският премиер Зоран Заев в понеделник.

"Ние нямаме предразсъдъци. Ако някой иска да направим това утре и искаме, няма да можем. Ние нямаме две трети (мнозинство), нито трябва, но заявяваме публично, че и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните, както и много други етнически общности ще бъдат включени в нашата конституция непосредствено преди присъединяването", каза Заев.

Миналата седмица служебният външен министър Светлан Стоев каза, че вписването на българите в македонската конституция е един от пътищата за решаване на проблемите в двустранните отношения.

"Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи", каза Стоев.

Миналата година България не одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС, но Скопие се надява това да стане до края на 2021 година. Засега обаче няма сигнали, че е възможен бърз пробив. Северна Македония отказва да се съобрази с българските изисквания, а в България повечето политически партии и граждани подкрепят твърдото отношение към Скопие и са срещу допускането на компромиси.

"Още преди няколко години се откри такъв дебат по искане на хърватите в страната, както и на черногорците. Ние последни следваме примера на всички европейски страни, особено страните на Балканите, аз посочвам Хърватия, ето Албания вече направи това. По време на присъединяването, в момента на присъединяване към ЕС, се отваря конституцията, защото трябва да бъде променена общата част със страните членки на ЕС, и тогава се внасят и по-малобройните етнически общности, които присъстват и живеят в нашата страна, но не са включени в конституция", добави Заев, цитиран от МИА.

На въпрос дали, ако бъдат вписани българите в конституцията на РСМ, ще се иска реципрочност относно внасяне на македонците в българската конституция, тъй като има и македонци в България, Заев заяви, че това е право на България и намеса във вътрешните работи на съседна страна не е израз на приятелство.

"Това е право на България. Винаги е хубаво да има реципрочност, но намесата във вътрешните работи на съседни страни не е израз на приятелство. Това е тяхна работа. Аз го казвам като наша нужда, а не защото България иска. Както казах, въпросът е повдиган преди две-три години, хърватската общност го повдигна, повдигна го и черногорската общност, те имат реална нужда, те са наши граждани, родени и живеещи тук. Освен общностите, които сега имаме - македонците, албанците, ромите, турците, власите, бошняците, сърбите и другите общности са родени тук, бащи, дядовци са родени тук, децата се раждат тук, друга родина нямаме и просто в интерес на равенството и конституционността на държавата трябва да ги имаме предвид. И това, още веднъж подчертавам, е заради нас, не защото Хърватия, или Черна гора, или България, или който и да било искат", посочи Заев.

Радев: Все още в Северна Македония има системна дискриминация

В понеделник темата за перспективите пред Северна Македония бе обсъдена и от президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен.

Радев каза, че страната ни очаква ясна политическа воля от югозападната ни съседка за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, подписан през 2017 г.

"Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог", каза Радев, който е на посещение във Виена.

"Това е начинът да се създаде климат на доверие и да се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС", добави той.

Радев отбеляза, цитиран от БТА, че в рамките на словенското председателство на Съвета на ЕС страната ни е готова да работи по постигането на напредък по чувствителните теми и на приемливи и за двете държави решения.

Българската партия в Северна Македония иска повече контакти със София

На този фон Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония - партия, създадена от българите там, коментира, че "езикът на омразата, който българското общество чете от медиите, е всекидневният живот на българите".

Българите, които живеят в Република Северна Македония, биха могли да бъдат полезни в диалога София - Скопие със свои предложения, добави той пред БНТ.

По думите му ясен сигнал би бил, ако Република Северна Македония започне да третира наравно гражданите на държавата, които се самоопределят като българи.

Сега не е така, каза лидерът на Граждански демократичен съюз.

"В Конституцията на Република Северна Македония са изброени народите, които живеят в републиката. Българският народ и българите не присъстват в македонската Конституция. Тъй като българите не са част от изброените, не може да има съдия българин, или прокурор българин, нито човек, който да работи в армията като професионален войник. Това е едно от основните нарушения на човешките права в посока на правото на работа и кариера", уточни Петър Колев.

Няма как да се съглася с твърденията на премиера Зоран Заев, че човешките права на всички в РСМ се уважават. За българите е изключително важно историческите въпроси да бъдат изчистени, защото те са предпоставка за създаване на т.нар. език на омразата. Различното тълкуване на историческото минало много често предизвиква този език на омразата, каза Колев.

Той е за преговори на Република Северна Македония с ЕС, но смята, че това няма как да стане, ако продължава този език на омразата и ако продължават да се репресират и дискриминират хората с българско самосъзнание.

Петър Колев заяви, че Граждански демократичен съюз цели да се опита повлияе на политическите и обществени процеси, които текат в Република Северна Македония и особено в посока, която се отнася за участието на българите в обществено-политическия живот.

Партията вече проведе срещи с българския президент и външния министър и ще търси диалог с колегите от българските политически партии, които са представени в Народното събрание.

"Няма как да не отбележа, че българският президент е първият български държавник, който прецени, че най-добронамерено и искрено трябва да чуе мнението за отношенията София - Скопие и от българите, които живеят в Република Северна Македония", каза Колев.

Той не скри разочарованието си, че през последните 30-ина години гласът на българите в РСМ много рядко се чуваше в София.

"Ако нашите сънародници албанци имат отворени врати за разговор и диалог със своите сънародници в Албания, ако нашите съграждани от сръбската общност имат отворени врати в Белград, за съжаление няма как да не констатирам, че за тези 20 - 30 години, като че ли липсва този диалог между българите, които оживеят в РСМ и официалните власти в София", каза Колев.

Той допълни, че българите в Република Северна Македония очакват промени в Конституцията, промени в законите, но и едно демократично преброяване на населението, в което срещу нито един гражданин няма да има репресии, ако един гражданин се самоопредели като българин.

mediapool.bg